Nova kokainska prijestolnica Europe. “Ključnu ulogu imaju dileri iz Hrvatske”

0

BELGIJA je dugo bila na glasu kao dosadna zemlja koja slijedi vladavinu prava, da bi u posljednje vrijeme postala europsko središte krijumčarenja kokaina. U Antwerpenu se događa 40 posto svih zapljena kokaina u Europi jer je ova belgijska luka postala ulazna točka za južnoamerički kokain.

Međutim, ključnu ulogu u ovom ilegalnom biznisu imaju kriminalne organizacije zapadnog Balkana, ponajprije iz Hrvatske i Albanije, tvrdi The Economist, koji je napravio reportažu o tome.

Količina zaplijenjene droge u Europi u stalnom je porastu. Samo u Antwerpenu prošle je godine zaustavljeno 80 tona kokaina, a 2016. godine samo 30 tona. Posljedice toga su korupcija lokalnih i nacionalnih dužnosnika i nasilje na ulicama.

Komora za mučenje

U lipnju 2020. policija je u okolici Antwerpena pronašla kontejner s posebnim alatom te komoru za mučenje opremljenu zubarskom stolicom i zvučnom izolacijom, kao i lažne policijske uniforme i automatsko oružje.

“Ovakva su otkrića zastrašujuća jer otkrivaju potencijal i mogućnosti kriminalnih organizacija”, rekao je Kristian Vanderwaeren, ravnatelj belgijske carine. Kokain se najčešće skriva među bananama u kontejnerima koji pristižu iz Kolumbije. Kao jeftino i učinkovito sredstvo prijevoza robe, brodski kontejneri temelj su međunarodne trgovine. Iz istog su razloga zanimljivi i organiziranom kriminalu.

Tijekom 2021. godine u cijeloj Belgiji zaplijenjena je 101 tona kokaina, a na drugom mjestu prema zapljenama u Europskoj uniji je Nizozemska s 80 tona. Međutim, policijske službe smatraju da se zapljenjuje tek oko 10 posto ukupne količine kokaina koji dolazi na europske tržište.

“Poslovni model krijumčara svodi se na slanje velike količine droge u mnogo kontejnera. Svjesni su da će izgubiti 10 do 20 posto, ali ostatak će proći”, govori Vanderwaeren. Kriminalne organizacije pristaju na ovaj gubitak i nastavljaju koristiti Antwerpen, drugu najveću europsku luku, zbog njegove razvijene infrastrukture i mogućnosti brze distribucije kokaina širom Europe. Naime, ilegalna tržišta često funkcioniraju isto kao i legalna.

Zašto se krijumčari baš u bananama?

Prosječno godišnje kroz Antwerpen prođe 12 milijuna kontejnera, a samo dva posto podliježe detaljnom carinskom pregledu. Mogućnosti krijumčarenja droge preko ove luke stoga su gotovo neograničene.

“Banane su vrlo popularan način za krijumčarenje kokaina iz Latinske Amerike u Europu iz dva razloga. Banane su glavni latinoamerički izvozni proizvod i brzo se kvare, pa postoji stalni pritisak da brzo dođu do potrošača”, kaže Fatjona Mejdini, direktorica za jugoistočnu Europu u Globalnoj inicijativi protiv transnacionalnog organiziranog kriminala.

Antwerpen je popularna i profitabilna luka ponajviše zbog toga što brzo istovaruje robu s brodova i šalje je na police trgovina. Nemoguće je pregledati milijune kontejnera i organizirani kriminal je toga svjestan. Zato je antwerpenska luka idealna za krijumčarenje kokaina, amfetamina i lažnih lijekova na europska tržišta. Konzumacija ovih proizvoda u stalnom je porastu, pa je Europa u posljednje vrijeme postala profitabilnije tržište nego Amerika.