Ava Gardner- najfatalnija žena zlatnog doba Hollywooda

0

Ava Gardner sinonim je za najplodnije zlatno doba Hollywooda, jedna od najljepših žena svijeta svih vremena i iznimno talentirana glumica koja je upamćena kao jedna od najboljih u 20. stoljeću.

Ava Lavinia Gardner rođena je 24. prosinca 1922. godine u Sjevernoj Karolini kao najmlađe od sedmero djece – imala je dva brata i četiri sestre – u siromašnoj obitelji koja je uzgajala pamuk i duhan. Srednju školu je završila u gradu Wilsonu , i godinu dana pohađala tečaj za tajnice.

1941. godine, kao osamnaestogodišnjakinja, je otišla u posetu sestri Beatris i njenom suprugu Larryu Taru koji je, možda, i najzaslužniji za početak Avine karijere jer ju je tom prilikom slikao i sliku izložio u svom fotografskom studiju na Petoj aveniji. Tu je fotografiju uočio Barnard Duhan, koji se lažno predstavio kao MGM-om tragač za talentima, i zatražio je od Tarra adresu ljepotice sa slike. Tarr mu je odbio dati podatke, ali jest poslao njen portfolio u MGM – i studio ju je pozvao na razgovor. Iste godine, Ava Gardner dospjela je u Hollywood, u pratnji svoje sestre Beatrice. Studio ju je prvo poslao učitelju dikcije, jer je govorila s jakim južnjačkim naglaskom. 

Prvog dana u Hollywoodu upoznala budućeg supruga  filmskog glumca Mickeyja Rooneyja, jednog od najvećih glumaca svih vremena. Brak je potrajao samo godinu dana. NJezin drugi suprug bio je poznati jazzist Artie Shaw, za kojeg je bila udata od 1945. do 1946. Nakon propalog braka sudbina ju je opet spojila s Frankom Sinatrom, kojeg je upoznala nekoliko godina ranije. Upravo je on bio njezina najveća i nikada prežaljena ljubav. Također, godinama ju je progonio ekscentrični milijunaš Howard Hughes, no Gardner ga je stalno odbijala, iako su cijelog života ostali prijatelji. Nakon razvoda sa Sinatrom imala brojne druge veze, poput onih s Ernestom Hemingwayem i Howardom Hughesom i drugima, ali Frank je zauvijek ostao dio njezina života. Za svaki rođendan Ava bi primila buket cvijeća i tako 33 godine zaredom, sve do smrti od teške upale pluća. Unatoč iznimnoj ljepoti i talentu, Avu su privatni problemi nagnali u okrilje alkohola.

25. siječnja 1990. godine, u dobi od 68 godina, Ava Gardner rekla je svojoj domaćici “Tako sam umorna”, i zauvijek sklopila oči.

Media In