Bandić uz državljanstvo BiH ima i hrvatsku diplomatsku putovnicu

0

ZAGREBAČKI gradonačelnik i višestruki USKOK-ov optuženik Milan Bandić ima diplomatsku putovnicu Republike Hrvatske, potvrđeno je Indexu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Pravo na diplomatsku putovnicu od svih gradonačelnika ima samo Bandić

“Sukladno Zakonu o putnim ispravama hrvatskih građana, članak 9.c, točka 21., gradonačelnik Grada Zagreba ima pravo na diplomatsku putovnicu za potrebe službenog putovanja u inozemstvo. Istim zakonom propisani su svrha i uvjeti korištenja diplomatske putovnice. Gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću izdana je diplomatska putovnica 16. lipnja 2015. godine s rokom valjanosti do 16. lipnja 2020.

Može preko granice bez pregleda prtljage

Doista, Bandić kao gradonačelnik Zagreba ima zakonsko pravo na diplomatsku putovnicu, a to je pravo koristio prema Indexovim informacijama još za vrijeme premijerskog mandata Ive Sanadera, dakle i prije 2009. godine. 

Diplomatska putovnica služi bržem i lakšem putovanju osobe koja ima tu putovnicu, ali ona ne jamči automatski diplomatski imunitet. Ipak, diplomatska putovnica donosi razne pogodnosti kod putovanja, primjerice za brži prolazak kroz kontrole i izbjegavanje natezanja s carinom. 

Index je razgovarao s jednim nositeljem diplomatske putovnice koji kaže da mu carinici zbog toga, primjerice, ne pregledavaju prtljagu.

Pravo na diplomatsku putovnicu ima niz dužnosnika, od predsjednika RH i njegove ili njene obitelji, premijera i ministara pa do predsjednika sabora, a može se izdati i, primjerice, guverneru Hrvatske narodne banke.

Misteriozna putovanja u Rim

Prema informacijama Indexa, Bandić je jedini gradonačelnik grada u RH koji ima diplomatsku putovnicu.

Bandić se prije dvije godine našao u skandalu kada se saznalo da je jako često putovao u Rim, po tvrdnjama nekih medija čak 62 puta u pet godina, dok su iz gradske uprave replicirali da je putovao “samo” 27 puta. Po službenoj verziji, Bandić je tako često boravio u Rimu dogovarajući poslove u korist građana Zagreba, no u tu priču je rijetko tko povjerovao.

U svakom slučaju, diplomatska putovnica mu je sigurno olakšala česte letove u glavni grad Italije.