BISERI

0

Biseri se uistinu odlično slažu sa svakom odjevnom kombinacijom. Gotovo su sastavni dio male crne haljine, ali odlično će se složiti i s lepršavom haljinom cvjetnoga uzorka, ma mogućnosti su zaista neograničene kad je u pitanju ovaj profinjeni nakit.

Nastanak prirodnog bisera dugotrajan je proces koji predstavlja svojevrsnu prirodnu obranu kamenice. Biser je zrnata tvorevina koja nastaje kod nekih mekušaca, osobito kod školjaka bisernica, višegodišnjim izlučivanjem sedefa na mjestu ozljede ako u ljušturu dospije zrno pjeska ili neko drugo strano tijelo. Uslijed takve ozbiljnije iritacije dolazi do nastanka bisernica.Nakon što je kamenica napadnuta, ona počinje izolirati parazita okružujući ga takozvanom »bisernom vrećicom«. Cijela je unutrašnjost kamenice prekrivena organom koji se naziva plašt koji luči posebnu tvar, takozvanu madreperla. Ova se divna tvar još naziva i sedefom, čvrsta je, a istovremeno podatna i raskošna te nastaje sabijanjem kristala kalcij karbonata između slojeva organske izlučevine slične keratinu. Neprijateljskog uljeza obavija slojevima i slojevima sedefa, a krajnji je rezultat toga biser. Prirodni i kultivirani biseri proizvod su ljepote i misterije mora. Rastu u živim školjkama, preljevaju se u duginim bojama i imaju duboko usađen sjaj dragog kamenja. Njihova struktura sastoji se od nukleusa koji je slucajno (prirodnim putem) ili namjerno (ljudskom inervencijom) došao u škojku i sedefa koji se stvara oko toga nukleusa. Ti biseri koji su izrasli u škojkama bilo prirodni ili kultivirani su pravi biseri. Samo biseri koje proizvode žive školjke – bisernice prirodnim putem ili umjetnim uzgojem (kultivirani biseri), imaju blistavu ljepotu stvarnih dragulja kakve je stvorila priroda.

Umjetno proizvedeni “biseri”, potpuno su umjetan proizvod napravljen od okruglih plastičnih ili staklenih kuglica uronjenih u kupku od ribljih ljusaka i laka. Jedni od takvih tvz. bisera su i majorca biseri, bižuteija itd.

Kao jedan od najstarijih poznatih dragulja, biser je okružen legendama koje dosežu do najstarijih vremena. I u svim legendama biseri su najsretniji od svih dragulja, darujući ljubav i sreću njihovim vlasnicima.

Media In