Bonsai drvo

0

Bonsai je maleno drvce koje raste u posudi. Briga oko bonsaija prava je umjetnost, ali i zadovoljstvo za ljubitelje tog predivnog patuljastog drveća…

 Umjetnost uzgajanja bonsai drvca započela oko 200 godina prije Krista u Kini, a tada se bonsai nazivao penjing. Penjing ili panzai je zapravo drevna kineska umjetnost prikaza i oblikovanja minijaturnih stabala, biljaka i pejzaža. Uzgojiti bonsai drvce i uspješno ga održavati na životu može se činiti jako teškim, ali zapravo samo zahtijeva dosta informiranja i opreza. Osnovni princip je uzgojiti minijaturno stabalce koje ima sve karakteristike te biljne vrste u “normalnoj” veličini u prirodi.

Danas se već uzgojeni i formirani bonsai može kupiti u mnogobrojnim vrtnim centrima. Nakon toga potrebno ga je pravilno održavati . Najkvalitetnije bonsai drvce je ono koje se nađe zakržljalo u planini i prirodi. Ono zbog nepovoljnih uslova gdje je raslo, često korjen uvučen u stijenu ili nedovoljno svjetlosti i vode, ostaje samo po sebi patuljasto i prilikom presađivanja u malu saksiju već podsjeća na bonsai.

Za nekog je bonsai hobi, a neko se time profesionalno bavi. U svakom slučaju pravilno uzgajano bonsai drvce je jako skupo i uvjek izaziva divljenje okoline, a vlasniku daje status umetnika.

Media In