Božanstvena lavanda

0
Božanstvena? Da, jest uistinu. Osvrnemo li se na njezinu ljubičastu boju, što je u osnovi mješavina crvene i plave, odnosno, boje nagona i boje umnih sposobnosti,zapitamo se je li to, uistinu, slučajno? Ne, nije, jer priroda ništa ne čini slučajno, a radi li se o lavandi, stječe se dojam da je stvorena upravo s ciljem iscjeljivanja duha i tijela.

Nazivaju je mediteranskom kraljicom, a tu je titulu zaslužila brojnim ljekovitim svojstvima. Lavanda se uzgaja zbog eteričnog ulja koje ima veću vrijednost što je veći postotak estera (linalil-acetat i linalol). Ostali sastojci ulja su borniol, kamfor, geraniol, citronelal, a kako bi se u cvjetovima zadržala najveća količina aktivnih tvari, najbolje ju je brati u ranim jutarnjim satima i to u razdoblju kada je tek polovica njenih cvjetova otvorena. Evo u čemu nam sve može pomoći lavanda i njezini pripravci i lavandino eterično ulje:

Lavanda pomaže u liječenju migrene, glavobolje, anksioznosti, depresije, napetosti i stresa. Njen ugodan miris otklanja umor i nemir te povećava mentalnu aktivnost. Kao sredstvo za smirenje i opuštenje, osim ulja, pomaže i čaj od cvjetova lavande te kupka ugodno rashlađuje i potiče san. Eterično ulje lavande ima umirujući miris, što ga čini izvrsnim tonikom za živce. Vi samo morate paziti da odaberete kvalitetno, prirodno ulje. Eterično ulje lavande izvrstan je lijek za razne vrste bolova. Pomaže kod neuralgija, išijasa, lumbaga, bolova u vratu, djeluje na upale mišića i smanjuje  mišićnu bol i napetost, utječe na reumu, uganuća, lumbago. Redovita masaža uljem lavande olakšava bolove u zglobovima.  Eterično ulje regulira urinarne poremećaje i stimulira proizvodnju mokraće. Pomaže u reguliranju hormona, ublažava cistitis ili upalu mokraćnog mjehura te smanjuje grčeve.  Lavandino ulje intenzivno se koristi za dišne probleme, uključujući infekcije grla, gripu, kašalj, prehlade, astmu, začepljenje sinusa, bronhitis, laringitis. Kod tih je stanja ulje poželjno inhalirati ili nanositi na područje vrata, prsa i leđa. Eterično ulje lavande potiče cirkulaciju u tijelu. Snižava krvni tlak i koristi se kod hipertenzije. Ulje lavande korisno je za probavu jer povećava pokretljivost crijeva. Također, potiče proizvodnju želučanih sokova i žuči te pomaže u liječenju bolova u želucu, kolika, nadutosti, povraćanja i proljeva. Redovita uporaba eteričnog ulja lavande pojačava otpornost na bolesti.

Njega kože i zdravstvene prednosti eteričnog ulja za kožu mogu se pripisati antiseptičkim i protugljivičnim svojstvima. Ulje se koristi za liječenje brojnih kožnih bolesti, akna, psorijaze, upala. Dobro je za rane, posjekotine, opekline (iritacija na sunce, opeklina) te pomaže u regeneraciji i zarastanju ožiljaka.

Nemojte podcjenjivati lavandu – ona nije samo sredstvo za tjeranje moljaca. Iskoristite blagodati ove prekrasne biljke koja ima sva moguća svojstva potrebna za zdravlje i ljepotu.

Media In