Čaj od kadulje prije spavanja – ljekovitost, priprema i nuspojave

0

Čaj od kadulje je aromatičan napitak pripremljen od listova ljekovite kadulje. Budući da ne sadrži kofein, pogodan je kao napitak prije spavanja, osobito ako se pije topao. Osim zbog izostanka kofeina, pretpostavlja se da čaj od kadulje može potaknuti san zbog prisutnosti određenih bioaktivnih spojeva.

Kadulja – općenito

Kadulja ili žalfija (lat. Salvia officinalis) je biljka koja pripada botaničkoj porodici Laminaceae, odnosno porodici metvica. Ona je izrazito aromatična biljka, čiji se listovi suše te se koriste za pripremu čaja ili kao začin u jelima.

Kadulja je rasprostranjena u Europi i Sjevernoj Americi. U Hrvatskoj kadulja je samonikla biljka koja raste osobito u primorju te u Dalmatinskoj zagori, a to je posljedica toga što kadulji odgovara kamenjar, vapneno tlo i izloženost suncu. Berba listova odvija se između travnja i lipnja.

Kadulja – ljekovitost

Kadulja je bogati izvor vitamina A i bioaktivnih spojeva s antioksidacijskim djelovanjem, među kojima se ističe ružmarinska kiselina.

Dalmatinska kadulja je najcjenjenija jer sadrži najviše bioaktivnih spojeva tujona, ali zbog njega i treba ograničiti unos čaja od kadulje. Osim tujona, kadulja sadrži i ružmarinsku kiselinu te upravo zbog svih tih sastojaka kadulja ima antibakterijsko, protuupalno, ali i diuretičko djelovanje.

Čaj od kadulje prije spavanja

Dobar san važan je za ljudsko zdravlje i dobrobit. Ipak, mnogi svakodnevno imaju problema sa zadovoljavanjem svojih potreba za snom. Američka psihološka udruga (engl. American Psychological Association) izvještava da čak 60 % odraslih osoba u SAD-u ima probleme sa spavanjem tijekom barem jedne noći tjedno.

Međutim, za sada još uvijek nije do kraja razjašnjeno može li čaj od kadulje pomoći kod nesanice te koliko se često i u kojoj količini treba unositi.

Čaj od kadulje već se od antičke Grčke koristi za poboljšanje raspoloženja, pamćenja i prevencije bolesti mozga, poput Alzheimerove bolesti.

Neke od tih upotreba opravdane su i u znanstvenim istraživanjima, što se u većini slučajeva pripisuje prisutnosti ružmarinske kiseline. To potvrđuje i pregledno istraživanje o biljnim ekstraktima i njihovom učinku na ljudski mozak koje je objavljeno 2011. godine u časopisu Advances in Nutrition.

Čaj od kadulje ima smirujuće djelovanje, što može pomoći padanju u san. Međutim, ne postoje istraživanja koja su specifično proučila utjecaj pijenja čaja od kadulje na san. Ipak, s obzirom na dosad provedena istraživanja može se zaključiti da čaj od kadulje ima potencijal za ublažavanje simptoma nesanice.

Istraživanje provedeno među 66 žena u postmenopauzi od kojih su 33 svakodnevno tijekom 3 mjeseca uzimale tablete sa 100 mg ekstrakta kadulje utvrdilo je poboljšanje kvalitete sna, dok se u kontrolnoj skupini koja nije uzimala ekstrakt kadulje kvaliteta sna nije poboljšala. Pri tome se pokazalo da ekstrakt kadulje povoljno djeluje na većinu simptoma postmenopauze.

Istraživanje je objavljeno 2020. godine u časopisu Journal of Family Medicine and Primary Care. Iako su žene u ovom istraživanju unosile dodatke prehrani, čaj je također ekstrakt kadulje pa bi mogao imati jednak učinak, iako je koncentracija aktivnih spojeva u čaju promjenjiva.

Priprema čaja od kadulje

Priprema čaja od kadulje je jednostavna. 1 žličica sušenih listova kadulje treba se preliti s 200 mL proključale vode. Listovi se namaču 10 minuta u otklopljenoj posudi ili šalici. Čaj se potom može profiltrirati i po potrebi zasladiti prije upotrebe.

Prilikom pripreme i upotrebe čaja od kadulje, kao i drugih biljnih pripravaka, pročitajte uputstva na pakiranju proizvoda.

Čaj od kadulje – nuspojave

Čaj od kadulje poznat je po svojim blagotvornim svojstvima. Općenito, čaj od kadulje u upotrebi je od davnina te se smatra sigurnim za konzumaciju.

Ipak, kadulja sadrži kemijski spoj tujon. On u velikim količinama (3 – 7 grama) može imati toksični učinak te uzrokovati srčane probleme, oštećenje bubrega i mučninu. Iz navedenih razloga ne treba pretjerivati s unosom čaja od kadulje.

Međutim, teško je unijeti tako velike količine tujona isključivo pijenjem čaja od kadulje. Lakše je dosegnuti ove količine unošenjem eteričnog ulja kadulje. Stoga, s njim treba biti posebno oprezan.

Čaj od kadulje za spavanje

Na pripravcima od kadulje navedeno je da se ne preporučuje piti čaj od kadulje duže od 2 tjedna, i to do dvije šalice na dan.

Čaj od kadulje ne preporučuje se trudnicama i dojiljamaDijabetičari skloni hipoglikemijama također trebaju pripaziti na unos čaja od kadulje jer on djeluje upravo tako da smanjuje razinu glukoze u krvi.

Čaj od kadulje može poremetiti učinak nekih lijekova:

  • lijekova za dijabetes,
  • lijekova za epilepsiju,
  • lijekova za smirenje.

Kao i u slučaju drugih biljnih pripravaka, preporučuje se prestati s korištenjem kadulje 2 tjedna prije operacije.