ada živite sa čokoholičarkom, onda i kod krafni (krofni) kakao i čokolada moraju biti dostojno zastupljeni pa mi je slatki izazov bio veganizirati čokoladne krafne.

Da bi smjesa za veganske krafne bila fina i krafna dulje ostala meka i ukusna, umjesto jaja koristila sam malo tofua i aquafabe, tj. vode od slanutka.

Nikakvi specijalni efekti ni vještine vam tu ne trebaju, sastojke u svojem originalnom obliku spojite u blenderu ili procesoru za hranu, doslovno 30 sekundi posla, a onda dalje mijesite kao i svake druge.

Tijesto za čokoladne krafne
FOTO: Mare

Zaista se isplati, mekane su i jako fine. Ono na što trebate paziti, baš kao i kod svih drugih krafni je da se tijesto dobro digne i da temperatura ulja, kada ih pržite, nije prehladna ili prevruća. Prvo rezultira time da krafne upiju previše ulja, a drugo da u sredini ostanu sirove.

Dakle, obratite malo više pozornosti na te detalje, a ulje vam je dobre temperature kada uronite dršku drvene kuhače i oko nje se ravnomjerno stvaraju mjehurići. Između tura pečenja po potrebi malo maknite ulje s vatre jer se zna previše ugrijati pa zadnje ture ne budu fine kao prve. 

Sastojci:

 • 600 g pšeničnog bijelog glatkog brašna
 • 100 ml aquafabe
 • 350 ml sojinog mlijeka mlake temperature
 • 50 g svježeg čvrstog tofua
 • 50 g kakaa u prahu
 • 20 g svježeg kvasca
 • 80 ml maslinovog ulja (ili 40 g veganskog maslaca i 40 g maslinovog ulja)
 • 80 g šećera kokosovog cvijeta
 • 1 čajna žličica soli
 • 1 čajna žličica rakije po želji (da upije manje ulja)
 • ulje za prženje
 • brašno za posipanje površine
 • po želji džem od malina ili nekog drugog voća, šećer u prahutamna čokolada za kuhanje i neki posip po želji. 
Čokoladne krafne s preljevom i punjenjem od čokolade

Priprema

 1. Prosijajte brašno i u sredini napravite ulegnuće u koje razmrvite kvasac, dodajte prstohvat – dva šećera i dvije jušne žlice mlakog mlijeka. 
 2. U blenderu ili procesoru za hranu usitnite i pomiješajte tofu, ulje/veganski maslac, šećer, sol, kakao, aquafabu i ostatak mlijeka. Dobit ćete kakao kremu.
 3. Kada se kvasac aktivirao, dodajte kakao pastu i sve ručno mijesite ili miksajte nastavcima za tijesto do glatke, rastezljive teksture.
 4. Ostavite na toplom mjestu da se tijesto udupla.
 5. Kada je tijesto naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu te lagano izvaljajte na debljinu između 1 – 1,5 cm maksimalno. Odrežite kalupom jednake krugove te ostavite 15-ak minuta (možda i dulje, ako vam nije toplo u prostoriji) da se diže. 
 6. Ugrijte ulje te krafne spustite tako da gornja dignuta strana sada bude okrenuta prema dolje. Čim dotaknu ulje, poklopite posudu u kojoj ih pržite i pričekajte par trenutaka. Zatim maknite poklopac i krafne okrenite na drugu stranu, ali sada ostavite otklopljeno dok krafne nisu gotove. 
 7. Po želji čokoladne krafne umočite u otopljenu čokoladu, punite džemom ili čokoladom, a fine su i samo posipane s malo šećera u prahu.
Čokoladne krafne s malinom
FOTO: Mare
Napomena

Uzmite u obzir da količina brašna može varirati, sukladno samoj kvaliteti brašna, ali i tofuu i količini vode u njemu. Tijesto vam treba biti malo ljepljivo veći dio vremena dok ga mijesite. Naposljetku, kada se gluten razvije, bit će puno glađe, a posebice još nakon što se digne. 

Dodavanjem previše brašna krafne će vam biti preteške.