COVID potvrde od 1. veljače 2022. vrijede devet mjeseci za putovanja unutar EU-a

0

EU-a države članice moraju prihvatiti sve potvrde o cijepljenju koje su izdane unutar devet mjeseci od primanja posljednje doze primarnog cijepljenja.

Europska komisija je donijela pravila o EU digitalnoj COVID potvrdi kojima se utvrđuje obvezujuće razdoblje prihvaćanja potvrda o cijepljenju od devet mjeseci, točnije 270 dana za putovanja unutar EU-a.

Ujednačeno razdoblje prihvaćanja potvrda o cijepljenju bit će jamstvo nastavka koordinacije mjera za putovanja. Nova pravila osigurat će da se ograničenja temelje na najboljim dostupnim znanstvenim dokazima i objektivnim kriterijima. Za funkcioniranje jedinstvenog tržišta neophodna je trajna koordinacija, a time se ujedno osigurava jasnoća za građane EU-a pri ostvarivanju prava na slobodno kretanje.

EU digitalna COVID potvrda pokazala se kao uspješan projekt EU-a. Tom se potvrdom građanima omogućuje sigurno putovanje diljem Europske unije.

Novim pravilima za putovanja unutar EU-a usklađuju se različita pravila u državama članicama. Razdoblje valjanosti temelji se na smjernicama Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC)  prema kojima se docjepljivanje preporučuje najkasnije šest mjeseci nakon završetka prvog ciklusa cijepljenja. Potvrda ostaje valjana tijekom dodatnog razdoblja od tri mjeseca nakon tih šest mjeseci kako bi se nacionalne kampanje cijepljenja mogle prilagoditi te kako bi se građanima omogućio pristup docjepljivanju. Komisija stoga poziva države članice da hitno poduzmu potrebne mjere kako bi omogućile docjepljivanje osobama čije će dosadašnje potvrde o cijepljenju uskoro isteći.

Glasnogovornik Komisije Christian Wigand rekao je na konferencije za novinare da trajanje digitalne potvrde nakon primanja booster doze zasad nije regulirano i da će se to napraviti naknadno. “Trajanje potvrda nakon booster doze nije danas regulirano iz jednostavnog razloga što moramo prikupiti još više znanstvenih dokaza za donošenje informirane odluke u kasnijoj fazi, ali zasad to nije regulirano”, rekao je Wigand.