Oni koji smatraju da začini štete tijelu se gadno varaju. Naravno isto se tako mora pripaziti na količinu unošenja ljute hrane u tijelo, jer neumjerenost nikada ne vodi k pozitivi.

Slikovni rezultat za ljuta hrana

Pomaže pri mršavljenju

Dodatno začinjena hrana dovodi do smanjenja telesne težine. Istraživanja su pokazala da ljuti feferoni sadrže kapsaicin, sastojak koji ima termogeni učinak, kojim pomaže tijelu da sagori više kalorija.

Sprječava rak

Istraživanja su pokazala da kapsaicin u ljutim feferonima ubija ćelije raka. Ovo ljuto povrće takođe pomaže u borbi protiv prehlada, služi kao prevencija moždanog udara, a sprečava i gojaznost.

Štiti srce

Ljute papričice štite od bolesti kardiovaskularnog sistema, smanjuju rizik od infarkta i moždanog udara a smanjuju i štetni uticaj lošeg holesterola.

Snižava krvni pritisak

Naučno je dokazano da ljute papričice snižavaju krvni pritisak i opuštaju krvne sudove.

Oslobađa od bijesa

Ljuta hrana podstiče proizvodnju serotonina, hormona zbog kojeg se ljudi osjećaju dobro. Zbog toga je korisna u borbi protiv depresije.

Smanjuje bol

Ako imate bolove prouzrokovane artritisom i sl., utrljavanjem krema na bolno područje koje u svome sastavu sadrže ljute papričice svakako vam može pomoći u tome. Najbolje od svega, uklanjanje boli na ovaj način djeluje odmah!