Dodjela 93. Oscara: Na kraju dodjele veliko iznenađenje, Glenn Close i Brad Pitt ukrali show

0

Frances McDormand osvojila je Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu. U najvećem iznenađenju večeri, Anthony Hopkins osvojio je Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu.

image

Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je Frances McDormand za ulogu u filmu “Zemlja nomada”.

“Nisu me pitali, ali rekla bih karaoke. Trebali smo dodati karaoke kafić. Nemam riječi. Moje riječi su u mom maču. Ja volim raditi. Hvala vam što to znate i hvala vam na ovome”, rekla je McDormand.

Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu dobio je Anthony Hopkins za ulogu u filmu “Otac”.

Treba napomenuti da je Akademija ove godine promijenila redoslijed dodijele nagrada te je nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu dodijeljena posljednja. Tradicionalno se nagrada za najbolji film dodjeljuje posljednja. Nagađa se da je redoslijed promijenjen kako bi posljednju nagradu dobio pokojni Chadwick Boseman.

No, pobijedio je ipak Hopkins, koji nije došao na dodjelu, a ni snimio pobjednički govor pa su Oscari tako završili malo nespretno.

5:05 >>> Oscara za najbolji film dobili su Mollye AsherDan JanveyFrances McDormandPeter Spears i Chloé Zhao za “Zemlju nomada”.

image

Akademija je ove godine zadužila glumicu Angelu Basset kako bi odala počast svim filmskim djelatnicima koji su preminuli između dvije dodjele Oscara. “Hvala vam jer ćete zauvijek biti u našim srcima”, rekla je Basset.

image

Odavanju počasti preminulima prethodio je interesantan skeč u kojem Glenn Close pokazala zavidnu tehniku plesa.

image

Oscara za najbolju filmsku glazbu dobili su Trent ReznorAtticus Ross i Jon Batiste za “Dušu”.

“Bog nam je dao 12 nota. Istih tih 12 nota imali su Bach, Nina Simone i svi drugi nominirani. To je nevjerojatno posebno. Skrušen sam što nas je Akademija prepoznala. Hvala mojim roditeljima, vodili su me po klubovima u New Orleansu, plaćali mi satove klavira. Ovaj trenutak je kulminacija prethodnih sretnih trenutaka”, rekao je Batiste.

Oscara za najbolju pjesmu iz filma dobila je pjesma “Fight for You” iz filma “Juda i crni mesija”. Glazbu pjesme napisali su D’ Mile i H.E.R. dok su riječi napisale Tiara Thomas i H.E.R..

Oscara za najbolju montažu dobio je Mikkel E. G. Nielsen za “Zvuk metala”.

“Kolege nominirani, vi ste mi inspiracija. Iz Danske sam i želim pozdraviti Dansku jer financiraju film i školovanje iz filma. Hvala mom asistentu i svim drugim suradnicima. Hvala zajednici gluhih koja me pustila k sebi”, rekao je Nielsen.

“Hvala mojoj obitelji koja mi dopušta da provodim vrijeme s velikom ljubavnicom – montažom. Hvala redatelju Dariusu Marderu. Imam osjećaj kao da smo cijelo vrijeme tražili dugu i da smo je večeras pronašli.”

Oscara za najbolju scenografiju dobili su Donald Graham Burt i Jan Pascale za film “Mank”.

“Hvala Davidu Fincheru što su mi vjerovali. Bilo je čudesno raditi s toliko izvanrednim ljudima. Kada sam bila mlada, nisam znala da je ova karijera uopće moguća. Posebno hvala mojoj supruzi koja me inspirira svaki dan”, rekla je Pascale.

Oscara za najbolji snimateljski rad dobio je Erik Messerschmidt za film “Mank”.

“Volio bih kada bi ovo mogao prerezati na pet komada jer je velika čast biti nominiran. Davide, hvala ti što si napravio ambijent da napravimo najbolje. Kući sam išao misleći da smo napravili najbolji posao koji smo mogli. Hvala glumcima s kojima sam surađivao. Hvala vam što se stajali na pravim mjestima, to je jako važno”, rekao je Messerschmidt.

Oscara za najbolje specijalne efekte dobili su Scott R. FisherAndrew JacksonDavid Lee i Andrew Lockley za “Tenet”. “Hvala Christopheru Nolanu koji nas vodi i daje nam šansu da radimo čudesne stvari”, rekli su dobitnici.

Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu dobila je Youn Yuh-jung za “Minari”. Youn je postala prva Korejka koja je dobila Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu.

“Kao što znate, ja sam iz Koreje. Moje ime mnogi čitaju na različite načine, ali ove večeri vam je oprošteno. Oscare inače gledam kao televizijski program. A sada sam ovdje, sama. Dopustite mi da se saberem. Hvala članovima Akademije koji su glasovali za mene”, rekla je Youn, koju je kao dobitnicu najavio američki glumac Brad Pitt.