Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UO UNO) BiH na 47. sjednici održanoj u ponedjeljak je usvojio odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za razdoblje listopad-prosinac 2020. godine prema kojoj FBiH pripada 62,83 posto, Republici Srpskoj 33,62 posto te Dristriktu Brčko 3,55 posto.

Na današnjoj sjednici usvojena je odluka o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i duhan za pušenje za 2021. godinu koja će se primjenjivati od 1. siječnja 2021. godine.

Prema usvojenoj odluci minimalna trošarina na cigarete iznosit će 3,25 KM po kutiji cigareta, dok će posebna trošarina za pakiranje od 20 komada cigareta iznositi 1,65 KM što je isti iznos kao i ove godine Trošarina na duhan za pušenje bit će u visini 80 posto minimalne trošarine i iznosit će 130 KM po kilogramu. Ova odluka će se primjenjivati od 1. siječnja 2021. godine, a kalkulaciju maloprodajne cijene porezni obveznici dužni su dostaviti Upravi do 15. prosinca 2020. godine.

Također, prihvaćena je Odluka o utvrđivanju carinske tarife za 2021. godinu na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i bit će upućena Vijeću ministara u daljnju proceduru.

Usvojen je i pravilnik o primjeni Zakona o trošarinama kako bi bile usklađene tarifne oznake sa Odlukom o carinskoj tarifi BiH za 2020. godinu.

UO UNO usvojio je Odluku o visini stope kompenzatorne kamate za razdoblje 1. siječnja .2021. do 30. lipnja 2021. godine gdje nije bilo izmjena u odnosu na prethodne i ova kamata obračunavat će se po stopi od 12 posto u pojedinim slučajevima carinskog duga.

Danas je razmatran i usvojen program rada Uprave i Upravnog odbora za 2021. godinu te proračunski zahtjev UNO za iduću godinu.

UO UNO nije danas usvojio odluku o privremenoj raspodjeli prihoda od cestarine za izgradnju autocesti i rekonstrukciju cesta u ukupnom iznosu oko 119,5 milijuna KM koja su u ostala na podračunu jedinstvenog računa i odnosi se na raspodjelu 10 posto rezerviranih prihoda.

Danas nije usvojena ni odluka o oslobađanju plaćanja cestarina na dizel gorivo koje se koristi u proizvodnji pojedinih rudnika i željeznica u BiH, a koja se donosi na prijedlog entitetskih vlada, navedeno je u priopćenju.

/jabuka.tv/