Sutra (29.11.) Komisija u Vilniuss organizira konferenciju na visokoj razini o zelenom oporavku Ukrajine.

Povjerenik Virginijus Sinkevičius predstavljat će Komisiju i naglasiti predanost kontinuiranoj suradnji i pomoći Ukrajini u njezinim naporima za održivu obnovu. Povjerenici Wopke Hoekstra i Iliana Ivanova sudjelovat će na događanju putem videoporuka.

Konferencija obuhvaća politiku i poslovni segment, a cilj joj je sagledati buduće izazove i s ukrajinskim tvorcima politika, gradonačelnicima i poduzećima razgovarati o strategijama i konkretnim rješenjima na kojima se temelji zelena obnova i oporavak. Cilj je događanja na visokoj razini stvoriti zamah za ostvarivanje ambicija u pogledu održivosti u korist svih Ukrajinaca.

Osim potpore europskoj perspektivi Ukrajine, održivi oporavak i obnova ključni su za jamčenje blagostanja, autonomije resursa i kvalitete života građana Ukrajine nakon konačnog završetka rata.

Holistički pristup zelenom oporavku Ukrajine

Cilj je konferencije svim ključnim dionicima ponuditi holistički pristup zelenom oporavku i obnovi Ukrajine. Segment hibridne politike 28. i 29. studenoga usmjeren je na stvaratelje politika i civilno društvo te se u njemu utvrđuju opći izazovi i predstavljaju glavne mjere potpore politici za zelenu obnovu Ukrajine i prvi konkretni rezultati inicijative PHOENIX, koju je predsjednica von der Leyen pokrenula u veljači 2023. tijekom posjeta Kolegija Ukrajini.

Cilj je inicijative pomoći Ukrajini da zajedno sa zajednicom novog europskog Bauhausa obnovi svoje gradove na visokokvalitetan, održiv i uključiv način. Osobe na visokoj razini, kao što su Gitanas Nausėda, litavski predsjednik, Simonas Gentvilas, ministar okoliša Republike Litve, i Ruslan Strilets, ministar zaštite okoliša i prirodnih resursa Ukrajine, sudjelovat će u političkom segmentu, nakon čega će uslijediti rasprava s ukrajinskim gradonačelnicima.

poslovnom segmentu od 30. studenoga do 1. prosinca 2023. predstavit će se posebna, primjenjiva rješenja za zelenu obnovu, raspravljati o sustavnim preprekama uvođenju kružnijeg i zelenijeg gospodarstva te povezati poduzeća iz EU-a i Ukrajine.

Posljedice rata za okoliš u Ukrajini

Komisija podupire niz napora za praćenje i evidentiranje štete u okolišu, koji uvelike nadilaze prirodna područja. Šteta za okoliš uzrokovana ruskim ratom protiv Ukrajine ima posljedice za ključnu infrastrukturu, prirodne resurse, ključne ekosustave te zdravlje, egzistenciju i sigurnost ljudi. Zeleni oporavak odnosi se na otklanjanje te štete i usmjeravanje Ukrajine na novi put okolišne i socijalne održivosti.

Dosad procijenjena šteta rata za okoliš i infrastrukturu za zaštitu okoliša:

  • Više od 52 milijarde eura ukupnih šteta
  • 497 objekata za gospodarenje vodama oštećeno je ili uništeno
  • Šteta u sektoru šumarstva veća od 1,4 milijarde eura
  • 20 % ugroženih zaštićenih područja
  • Uništavanje okoliša zbog uništenja hidroelektrane Kakhovka, najgore katastrofe uzrokovane ljudskim djelovanjem od nesreće u Černobilu
  • Ukrajina je sada najminiranija zemlja na svijetu.

Konferencija za medije povjerenika Virginijusa Sinkevičiusa i ukrajinskog ministra zaštite okoliša i prirodnih resursa Ruslana Striletsa može se pratiti u utorak u 13 sati po srednjoeuropskom vremenu ovdje.

Osnovne informacije

Konferencija se održava u kritičnom trenutku, nakon donošenja paketa za proširenje za 2023., u kojem je Komisija preporučila otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom.  Ukrajinska vlada trebala bi do kraja ove godine predložiti i opći plan za oporavak i obnovu, koji je usko povezan s Instrumentom za Ukrajinu u vrijednosti od 50 milijardi eura koji je predložila Europska komisija i koji je sada u postupku donošenja.

Komisija pomaže Ukrajini da uskladi svoje zakone u području okoliša s pravnom stečevinom EU-a i izgradi administrativne strukture za provedbu i provedbu tog regulatornog okvira. Također gradi koalicije koje blisko surađuju s međunarodnim partnerima (kao što su UNEP, UNIDO, Svjetska banka) i podupiru skupine kao što je Radna skupina na visokoj razini za posljedice rata na okoliš.

S obzirom na to da je u lipnju ove godine predložen Instrument za Ukrajinu u iznosu od 50 milijardi eura za razdoblje od 2024. do 2027., Instrument EU-a za Ukrajinu pomoći će u obnovi ukrajinske infrastrukture, a istodobno osigurati da se okolišna održivost uzme u obzir u budućim ulaganjima, piše portal Pametni gradovi.