Štafeta olimpijske baklje cijenjena je tradicija koja prethodi početku svakog izdanja Olimpijskih igara. Posebnom čašću smatra se prolazak baklje s upaljenim plamenom pored ruševina Herinog hrama u Olymiji u Grčkoj i biti jedan od trkača koji drže plamen na njegovoj ruti do konačnog odredišta. I također, čast je biti jedan od gradova kroz koje će baklja proći.

No, ne misle svi tako…

Pa, čini se da je barem jedan grad u Francuskoj spreman odustati od ove časne tradicije jer je njegov gradonačelnik rekao da bi sudjelovanje na trkačkoj ruti na kraju previše koštalo grad.

Guy Lefrand, gradonačelnik Evreuxa u regiji Normandija, izjavio je krajem prošlog tjedna da organizacija događaja zahtijeva ispunjenje “određenog broja obveza”.

A navedene obveze sve zajedno bi koštale gradski proračun više od 100.000 eura.

Da ne spominjemo mobilizaciju naših teritorijalnih agenata, ograničenja koja opterećuju lokalno stanovništvo i trgovce, neutralizaciju cestovnih pravaca […] tijekom razdoblja prolaska baklje kroz grad,“ dodao je gradonačelnik u izjavi.

Što je uključeno u organiziranje štafete?

Štafeta olimpijske baklje sljedeće godine trebala bi započeti u travnju i posjetiti sve francuske regije te razna mjesta i gradove unutar svake regije, kako bi je mogao vidjeti što veći broj ljudi.

U slučaju Evreuxa, štafeta bi trebala proći 6. srpnja na putu za Pariz. G. Lefrand je, međutim, rekao da je saznao za specifikacije organizacije događaja štafete tek prije dva mjeseca.

Po njegovim riječima, dionicu trase od 4,5 kilometara gradsko vijeće moralo bi osigurati angažiranjem privatnih zaštitarskih agencija i iznajmljivanjem zaštitnih barijera.

Unatoč tome, g. Lefrand je također rekao u svojoj izjavi da je spreman razmijeniti ideje s drugim gradovima domaćinima kako bi se omogućio prijenos olimpijskog plamena, ali ako to bude uz “razumnu cijenu”, prenosi TheMayor.

Izvor: Pametni gradovi