Hibiskus se naziva i cvijet jednog sata. Vjeruje se da vam, kada vam netko pokloni hibiskus, poručuje da iskoristite priliku, odnosno da uživate u svakom trenutku života. Istina je da cvijet hibiskusa traje samo jedan dan, ali uvele već sutradan zamjenjuju drugi. I tako sve do jeseni.
Na našim prostorima viđamo ga pored ograda. Najzastupljeniji su dvorišni grmovi, načičkani stotinama ljubičastih cvjetova. Bogato cvjetanje prati isto tako i bogata povijest i simbolika. Hibiskus vodi porijeklo s prostora današnje Indije i Kine, a u Europu je stigao 1731. godine sa biolozima, istraživačima iz Azije. U tropskim i suptropskim krajevima raste u divljini, dok se na europskom kontinentu njeguje kao ukrasna biljka. Vlasnici malo znaju o zanimljivim značenjima i povijesti te neobične biljke čiji cvijet traje samo jedan dan. Izgled hibiskusa je uvijek elegantan, a cvjetovi spadaju među najljepše i najegzotičnije na svijetu.
Vrtni hibiskus (lat. Hibiscus syriacus) može rasti kao listopadni grm, ali se ipak najčešće uzgaja kao nisko ukrasno drvo. U prosjeku naraste od tri do pet metra visine. Kao ukrasna biljka, ističe se svojim sjajnim listovima i raskošnim cvjetovima različitih boja – bijele, ružičaste, grimizne, plave i ljubičaste. Što se tiče samog uzgoja, hibiskus nije zahtjevan ni kompliciran za uzgajati. Najviše mu odgovaraju sunčana i svijetla mjesta u vrtu, ali vrlo dobro uspijeva i u polusjeni. Životni vijek mu je oko 50 godina.
Hibiskus osim svoje ljepote posjeduje i ljekovita svojstva. Hibiskus sadrži limunsku i hibiskusnu kiselinu. Za čaj od hibiskusa (lat. Hibiscus sabdariffa) uglavnom se koristi cvijet hibiskusa. Ima slatki okus i rubinsko crvenu boju stoga često podsjeća na čaj od brusnice. Ne sadrži kofein i ima malo kalorija. Postoje mnoge zdravstvene prednosti ispijanja čaja od hibiskusa kao što su:
- snižavanje krvnog tlaka,
- održavanje optimalne razine kolesterola u krvi,
- zaštita jetre,
- sprječavanje oksidativnog stresa,
- djelovanje na zdravlje probave.
Čaj od hibiskusa može vam pomoći u održavanju ili isticanju crvenkastih tonova kose. Šaku suhih cvjetova kuhajte u dvije šalice vode desetak minuta. Mlakim ocijeđenim čajem prelijte i natopite kosu. Držite tekućinu na glavi sat vremena, a zatim isperite vodom.
Media In