HNK Mostar 25. obljetnicu proslavlja predstavom ‘Kraljevo’

0

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru ove jeseni proslavlja svoju 25. obljetnicu osnutka, a prvi u nizu programa kojima će svečano obilježiti taj jubilej je nova predstava “Kraljevo”.

“Kraljevo”, jednočinka iz ciklusa “Legendi”, jedan je od scenski najzahtjevnijih komada Miroslava Krleže. U izvedbi ansambla HNK Mostar u kojemu uz provjerene profesionalce, igraju mlade glumačke snage iz Dramskog studija mladih, ona postaje moćna ekspresionistička razglednica iz jednog noćnog kluba – danas i ovdje. U radikalnoj dramaturškoj adaptaciji, slijedeći redateljski koncept, Krležina veličanstvena dramska groteska sa zagrebačkog sajmišta preselila je u mračni i bučni suteren, u utrobu našeg svagdašnjeg noćnog života.

Taj suvremeni interijer postaje snažna i sugestivna hermetična krletka u kojoj paradira makabrična povorka ljudske autodestruktivnosti kojom dirigira vlasnica kluba – MC – kao utjelovljenje sila mraka. U ovoj aktualizaciji “Kraljeva”, u jednoj mračnoj društvenoj panorami, jedino su Janez i Štijef ostali vjerni Krležinom izvorniku. Mogu li nam dvojica samoubojica s agramerskog “derneka” od prije jednog stoljeća donijeti koji akord sklada i koju kapljicu svjetla?

Odgovor potražite na predstavi, napominju iz HNK-a. Redatelj predstave je Ivan Leo Lemo, scenografiju potpisuje Vesna Režić, kostimografiju Mirjana Zagorec, a autor glazbe je Zvonimir Dusper Dus. Premijerna izvedba bit će odigrana na sam dan obljetnice, 22. rujna, s početkom u 20 sati, i ulazak je moguć samo s pozivnicom. Prva repriza je dan poslije, 23. rujna, također u 20 sati, a ulaznice je moguće rezervirati na broj 063/019 019.