Hoće li doći do nestašice kruha u BiH?

0
Veliki porast cijena repromaterijala, gnojiva i sjemena predstavlja do sada možda i najveći udar na domaću proizvodnju, a zbog nemogućnosti korištenja veće količine gnojiva protekle je jeseni zasijano manje površina, a i ono što je zasijano, moglo bi biti lošije kvalitete.

Protekla je godina bila iznimno izazovna za domaću proizvodnju, redali su se valovi poskupljenja koji su posebice bili izraženi u kontekstu svih onih materijala koji su domaćim poljoprivrednicima nužni za sjetvu.

Zbog toga, ali i višegodišnjeg problema koji se ogleda u nedostatku domaćeg sjemenskog materijala, sjetva je odrađena s manje kvalitetnim gnojivima, što pak vodi u neizvjestan ishod, pri čemu su veliki izgledi da će kvaliteta hrane biti umanjena, tvrdi Večernji list.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača BiH, nedavno je za ove novine iznio upozorenje kako će ovoga proljeća doći do izražaja posljedica niza loših situacija koje su pogađale domaće poljoprivrednike, a što bi moglo dovesti do povećanja ne samo cijene već i dostupnosti brašna i kruha. Takvu procjenu objasnio je situacijom u kojoj je ove jeseni sjetva pšenice podbacila u smislu da se malo zasijalo, a i ono što se zasijalo, urađeno je bez gnojiva.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika Federacije BiH, kazao je pak nedavno, kako je izgledno da će se smanjivati i fond zbog nedostatka stočne hrane, podsjetivši kako je suša uništila silažni kukuruz, koncentrati su jako poskupjeli, a proizvođači ih ne mogu nabavljati u nužnim količinama. U kontekstu jesenske sjetve upozorio je kako je bila za čak 200 posto skuplja od one iz 2020., dok je cijena gnojiva skočila za nevjerojatnih 400 posto, a sve navedeno vodilo je u situaciju u kojoj se kupovalo manje kvalitetna gnojiva, ali i u manjim količinama, piše Večernji list.

S obzirom na to da su u zemlju stavljana jeftinija sjemena i dosta manje gnojiva, neizvjesno je kakav će ishod biti, ali je sigurno da će kvaliteta biti dosta umanjena, dodao je.

U međuvremenu proizvođači pokušavaju pronaći način za poboljšanje, a kako je kazao Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, pokušavaju se osigurati neke povoljne količine mineralnog gnojiva za dohranu pšenice. Sve navedeno ide u prilog tezama kako je poljoprivredi potrebna strateška pomoć koja će se ogledati ne samo kroz poticaje već i ulaganja u modernizaciju infrastrukture.