Iz Sarajeva krenuo sezonski vlak za Ploče

0

Iz Sarajeva je nakon 10 godina krenuo sezonski brzi vlak za Ploče. Talgo vlakovi Željeznica Federacije BiH time su prvi put dio međunarodne željezničke linije.

Radi se o promotivnoj vožnji koja je krenula sa Željezničke stanice Sarajevo.

Od jutros je, nakon što je linija bila suspendirana cijelo desetljeće, moguće do hrvatskog primorja doći talgo vlakovima Željeznica Federacije BiH.

z Željeznica FBiH ističu da bi putnici trebali kupiti kartu dan prije putovanja i to do 14 sati jer će time olakšati brži prelazak granice.

Ovo što mogu ekskluzivno najaviti jeste da će ponovno biti uspostavljena i linija Sarajevo-Zagreb. Do prosinca, kada će stupiti na snagu novi red vožnje radit ćemo na novim kapacitetima i osoblju koje će biti na uspostavljanju te međunarodne linije, kazao je Enis Džafić, direktor Željeznica Federacije BiH.

Iz Željeznica Federacije BiH naglašavaju da pokušavaju ispuniti sve svoje obaveze kako prema gospodarstvu tako i prema putnicima i učiniti prijevoze udobnijim i pristupačnijim.

Proteklih godina imamo konstantno povećanje prijevoza putnika u putničkom prometu i povećanje tereta u teretnom prometu. Znači da vodimo ispravnu politiku i da smo spremni ispoštovati sve zahtjeve, istaknuo je Džafić.

Od 2015. do 2020. godine Željeznice FBiH su bile u procesu restrukturiranja. Do tog razdoblja su se nalazile u veoma teškoj situaciji u smislu organizacije rada i financijskog poslovanja.

Proteklih sedam godina smo uspjeli smanjiti svoje tekuće obaveze za preko 140 milijuna prema dobavljačima, bankama, Upravi za neizravno oporezivanje, Poreznoj upravi. Uspjeli smo realizirati i 100 milijuna investicija u poboljšanje željezničke infrastrukture, kazao je Džafić.

Po prvi put, transportne robe idu iz luke Ploče preko BiH do Srbije, Mađarske, Češke i Slovačke.

Nalazimo se dakle pred jednim svečanim događajem. Vožnja južnom prugom, kako je mi zovemo, do luka Ploče nije odavno mogla biti viđena. I to je vožnja jednom od najzanimljivijih pruga u Europi, ali i u svijetu. Poznato je da je CNN ovu južnu prugu, svrstao u deset najljepših i najatraktivnijih pruga u Europi, a britanski Guardian u 18 najatraktivnijih u svijetu. Vozit ćemo se takvom prugom, kazao je Fadil Novalić.

Naglasio je značaj željeznica u gospodarstvu, te da u razvijenim zemljama osnovu transporta čine željeznice, za što smatra da je trend koji će doći i u BiH.

Tako i mi čuvamo performanse naših željeznica i pruga kako bi mogle, a već su preuzele ulogu u transportu tereta. Naime, mi smo regionalni lider u prijevozu tereta kada se računaju milijuni tona, a nesretna događanja u Ukrajini su pokazali da se to povećava, jer transporti koji su se događali su se prebacili na jug, Ploče i to mi vidimo po frekvenciji transporta koji idu preko Srbije, Mađarske, do Ukrajine, kazao je federalni premijer.

Naveo je da je Federalna vlada investirala u “Južnu prugu” 37 milijuna eura.

Radimo projekt i renoviranja željeznice do Doboja, na tzv. sjevernoj prugi, a Vlada TK je preuzela obavezu izrade projekta željezničkog koridora prema Beogradu, Sarajevo, Tuzla, Brčko-Beograd i Zvornik-Beograd, kazao je Novalić.

Željeznice FBiH su već pregovarale povećanje lokalnog prometa sa nekim kantonima.

Sezonski vlak Sarajevo – Ploče – Sarajevo prometovat će od 1. srpnja do 11. rujna 2022. godine petkom, subotom i nedjeljom.

Polazak vlaka iz Sarajeva planiran je u 07:15 sati, a dolazak u Ploče u 10:36 sati. Povratak vlaka iz Ploča planiran je u 18:26 sati, a dolazak u Sarajevo u 21:51 sati.