Izbegnite zamke crnog petka: Evo šta sve treba znati prije nego krenete u bezumno trošenje!

0

Mnogi ljudi već su se informirali kolika su sniženja, a obratite pažnju hoće li će prodavci to sve i ispoštovati 

Posljednji petak u studenom rezerviran je za sve ljubitelje šopinga, a poznat je pod nazivom “Crni petak”. Riječ je o danu obilježenom velikim popustima kako u digitalnim trgovinama, tako i u onim fizičkim. Njegovu popularnost potvrđuju i podatci koji pokazuju kako je “Black Friday” 2018. godine bio najprofitabilniji dan za trgovce širom sveta, a samo među američkim trgovcima ostvaren je prihod od nevjerovatnih 7,9 milijardi dolara. Očekuje se kako će ove godine i taj rekord biti srušen.

Iako se mnogi raduju navodno senzacionalnim popustima koji ih očekuju, trgovci imaju mnoge trikove i tajne za koje se nadaju da ih vi nikada nećete otkriti. Evo o čemu je riječ.

Te ekskluzivne promocije i nisu baš tako ekskluzivne

Ako vidite da su određene ponude ekskluzivne ili da je reč o ograničenim količinama, ne vjerujte odmah u to. Zahvaljujući ovim terminima kupci imaju tendenciju da kupuju stvari koje im u stvari i nisu potrebne samo zato što se plaše da će im izmaknuti spektakularna ponuda.

Natjeraće vas da potrošite više novca kako biste “što više uštedjeli”

Naime, mnogi trgovci nude dodatne popuste za kupovinu više artikala. Ali ovo je samo još jedan od psiholoških mamaca koji vas tjeraju da trošite što više novca.

Proizvodi se ne prodaju toliko brzo kao što mislite

Iako vam se čini da će sve ono što planirate da kupite nestati bez traga dok stignete do radnje, ne brinite. Trgovci većinom imaju dodatne zalihe na skladištu, a i nisu svi došli da kupe samo ono što vama treba.

Nakit će biti jeftiniji nekoliko nedelja nakon “crnog petka”

Prema rezultatima istraživanja, najviše nakita se prodaje u periodu prije božićnih i novogodišnjih praznika, a prodaja drastično pada u siječnju. Upravo zato zlatari i drugi trgovci nakitom najbolje popuste čuvaju za početak sljedeće godine.