Jestive šumske gljive

0

Ako nije otrovna, gljiva je ukusna i u nekih vrsta vrlo ljekovita namirnica. Gljive su oduvijek vrlo cijenjene za pripremanje ukusnih i finih jela. 

Hranjive vrijednosti gljiva omogućuju nam da ih stavimo negdje između mesa, povrća, i voća. Možemo ih koristiti da obogatimo i unesemo promjene u našu ishranu. Gljive se mogu kupiti tokom cijele godine, u proljeće, ljeto i zimu. Možemo ih posluživati tokom cijele godine, pružajući sebi svježe izvore proteina i vitamina, obogaćene karakterističnim okusima i mirisima. Naše nepce reaguje na gljive isto kao što reaguje na meso, zato možemo zamijeniti meso gljivama. One su čvrste i pune vrijednosti. One su savršene s raznim jelima, kao što su: supe, umaci, nadjevi s jajima, zbog toga ih u poljskoj kuhinji kuhari koriste vrlo često. Gljive, kao karakteristični sastojak u raznim jelima, također se koriste u kineskoj kuhinji.

Osim gljiva koje se uzgajaju za prodaju, poput šampinjona, shiitakea ili bukovača, na tanjuru se u određeno doba godine mogu naći i šumske gljive, koje su, kada se pravilno pripreme, prava gurmanska delicija. Prije nego što krenemo u šumu, pogotovo ako nemamo iskustva, preporuka je proći edukaciju u gljivarskim društvima u kojima će nas, prije svega, uputiti kakvu opremu treba nabaviti i na koji se način treba ponašati u šumi prilikom berbe gljiva.

NAJPOPULARNIJE JESTIVE VRSTE :