Kada biste trebali po prvi puta razgovarati s djetetom o seksu?

0

Nisu dovoljno stari da znaju sva slova abecede, ali djeca u dobi od pet godina mogla bi uskoro učiti o masturbaciji u školi. To se preporučuje u nacrtu kontroverznih novih smjernica o seksualnom obrazovanju od strane Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) koje su dostavljene vladama i obrazovnim tijelima širom svijeta.
Izvješće od 100 stranica, koje upućuje na to što bi nastavnici trebali uključiti u nastavu seksualnog odgoja i kada, izazvalo je uzmenirenost i pobunu nekoliko konzervativnih skupina i roditelja koji putem internetskih blogova iskazuju žalbe zbog nevjerice.

U izvješću se navodi da bi djeca u dobi od pet do osam godina trebala biti podučavana da se “tijela mogu osjećati dobro kada se dodirnu”, “trljanje genitalija se zove masturbacija” i “odrasli pokazuju ljubav prema drugim ljudima na različite načine, uključujući seks”. U izvješću se također preporučuje da se ovoj dobnoj skupini predaju osnovni procesi oplodnje, začeća i porođaja.
Djeci od devet do dvanaest godina treba podučavati o „odnosu uzbuđenja i vaginalnog podmazivanja“, „i muškarci i žene mogu dati i primiti seksualni užitak“ i „pristup sigurnom pobačaju i korištenju hitne kontracepcije“.
Unesco zauzima čvrsto stajalište o izdavanju eksplicitnih smjernica, rekavši da to može biti opasno po život ako djeca ne znaju za ta pitanja. U njemu se kaže da je premalo mladih ljudi širom svijeta pravilno pripremljeno za seksualni život, što ih čini ranjivim na zlostavljanje, neplaniranu trudnoću i spolno prenosive bolesti, uključujući HIV/AIDS.

Međutim, dječji psiholog iz Johannesburga, Cristine Scolari, preporučuje roditeljima da razgovor obavljaju po vlastitom nahođenju. “Općenito je najbolje vrijeme za razgovor kada djeca postavljaju pitanje o seksu.” Trogodišnjak može pitati odakle dolaze bebe i od tamo započeti razgovor na način koji odgovara dobi.
“Ne morate ulaziti u previše pojedinosti. Odgovor može biti nešto poput: “Tata sadi sjeme u mamin trbuščić”. Dok odrastaju, djeca žele dodatne pojedinosti i stoga će postavljati više pitanja, nešto poput: “Kako je tata tamo stavio sjeme?” Vaši odgovori moraju biti detaljniji kako djeca rastu, “dodaje ona.
Prema Međunarodnoj federaciji za planirano roditeljstvo, 100 milijuna novih slučajeva izlječivih spolno prenosivih bolesti javlja se svake godine u djece od 10 godina i pet milijuna djevojčica od 15 godina traži abortus svake godine

U izvješću se navodi kako istraživanja pokazuju da djeca uče o svojim tijelima i seksualnim pitanjima prije nego što postanu seksualno aktivna, što će smanjiti te statistike.
Kako pristupiti temi:
• Ostanite mirni tako da dijete ne misli da je učinilo ili reklo nešto što nije u redu.
• Prirodno je da se roditelji osjećaju neugodno zbog razgovora o seksu, ali to je od vitalnog značaja za vas. Što više razgovarate sa svojim djetetom o seksu, manja je vjerojatnost da će vaša djeca biti sklonija problematičnom ili neprikladnom seksualnom ponašanju kada su stariji
• Djeca obično upijaju puno u školi; slušajte ih kad razgovaraju. Budite otvoreni za raspravu o temi seksa i nemojte im dati poruku da je seks tabu.
• Koristite znakove iz njihovog okruženja. Na primjer, ako starije dijete čuje za neku stavku na vijestima kao što je seksualno zlostavljanje, bit će korisno razgovarati o seksu – što je to i što nije.
• Pomaže da imate knjige o seksualnom odgoju; postoje neki izvrsni primjerci koji daju odgovore na odgovarajući način.