Kleopatra – posljednja kraljica Egipta

0

Za egipatsku kraljicu Kleopatru se govorilo da je mogla osvojiti muškarce samo jednim pogledom, a njena ljepota i šarm očarali su dva najmoćnija i najpoželjnija muškarca njenoga doba, Julija Cezara i Marka Antonija.

Jedna od najslavnijih žena u istoriji vladala je Egiptom 22 godine Iako je rođena u Egiptu 69 god. pr.Kr., podrijetlom je iz Egejske Makedonije, te jedna od rijetkih vladara loze Ptolemeja koja je naučila Egipatski. Odgajana u neverovatnoj raskoši, u porodici čiji su preci deset pokolenja vladali kao faraoni, Kleopatra je došla na vlast sa 18 godina, zajedno sa desetogodišnjim bratom Ptolomejom DžII koji je postao i muž, što je u to vreme bilo uobičajeno. Nakon preuzimanja vlasti, ona ljubuje s Cezarom i odlučila je živjeti s njim u Rimu 46. godine pr. Kr., što je napravilo pravu pomutnju u gradu jer Cezar nije krio da mu je ljubavnica. Nakon njegovog ubojstva u Senatu, Kleopatra je odmah morala pobjeći iz Rima, ali je za sobom ostavila priličan utisak. Nakon nekog vremena ulazi u vezu s Markom Antonijem, Cezarovom desnom rukom. U predajama o bitci kod Akcija, opisan je njihov tragičan kraj, kako veze, tako i samostalnosti Egipta. Istina o Kleopatrinom izgledu, vezama i karakteru i dalje je misterij, ali legenda o njezinom utjecaju na dva najmoćnija čovjeka onog vremena i dalje je zadivljujuća .

Osim što je bila vrsni diplomat, o Kleopatrinoj sposobnosti se najviše pisalo u smislu njezine ljepote i šarma. Iako su Kleopatrine erotske spletke oblikovale antički svijet, mnogi današnji nalazi upućuju na to da je njezina navodna neodoljiva ljepota bila više mit nego li istina. Samo se portret na novčićima, iskovanim za njenog života, može smatrati autentičnim. Njezina egzotična frizura i biserni nakit postali su novi trend među rimskim ženama.

Povijest nas uči da je namjerno dala zmiji da ju ugrize, no prema starim zapisima kroničara Plutarha, nije sigurno što se točno dogodilo. Nagađa se i da je umrla od otrova koji je sakrila u četku za kosu.

Kleopatrina vladavina jedna je od najpoznatijih vladavina ikada. Povijesni prikazi Kleopatrine vladavine nakon njezinog života, kao što su slike i pjesme, svele su njezinu vladarsku sposobnost na puko zavođenje moćnih muškaraca ali nemože se zanijekati njezino teritorijalno širenje, vojna obrazovanost i upućenost u svjetske afere u smislu tadašnjeg svijeta.

Media In