Koliko stare smiju biti gume na automobilu?

0
15.04.2020., Sibenik - Sibenski vulkanizeri imaju pune ruke posla mijenajuci gume jer sa 15.travnjem prestaje obvezna uporaba zimske opreme pa su mnogi odlucili odmah prvi dan promijeniti gume. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nije važna samo dubina utora, pratite stanje vaših guma, sitna puknuća na bočnim zidovima i mijenjajte prije, ako uočite bilo kakve nedostatke.

Pratite stanje vaših guma, sitna puknuća na bočnim zidovima i mijenjajte ih ako uočite bilo kakve nedostatke.

Sve, naravno, ovisi i o dubini utora. Za zimske gume, na primjer, u mnogim europskim državama propisano je najmanje 4 mm dubine utora. Ispod tog minimuma vrijeme je za zamjenu, neovisno o starosti.

Stručnjaci Njemačkog autokluba (ADAC) preporučuju da maksimalna starost zimskih guma bude oko osam godina (čak i ako dubina utora odgovara zakonskom minimumu), a za ljetne gume preporučuje se da je vrijeme za zamjenu također osam godina – one iznimno mogu biti stare do deset godina (ako su u izvrsnom stanju), ali dalje od toga i ne pomišljate ih koristiti jer gumama dramatično padaju performanse. Pritom nije važna samo dubina utora, pratite stanje vaših guma, sitna puknuća na bočnim zidovima i mijenjajte prije, ako uočite bilo kakve nedostatke.

Kako ćete provjeriti starost guma? Vjerojatno znate, ali ponovimo još jedanput: svaka guma na bočnom profilu ima DOT broj, koji se sastoji od četiri znamenke. Na primjer, 1216 znači da je guma proizvedena u 12 tjednu 2016. godine.