Koraljni greben

0

Koraljni grebeni su kompleksni morski ekosustavi. To su područja na kojima su nastanjene zajednice živih bića, koja se sastoji od biljaka i životinja. Koraljni grebeni imaju značajnu ulogu kao “odgajališta” za potomke riba koje nastanjuju otvorena mora.

Za stvaranje koraljnih grebena i otoka potrebni su deseci tisuća ili čak milijuni godina. Najveći koraljni greben na svijetu koji se stvorio oko plitkog obalnog dijela kontinenta nalazi se uz istočnu obali Australije, uglavnom je nepromijenjen zadnjih 6000 godina, a proteže se dužinom od 2 000 km. Koraljni otok nastaje kroz dugotrajne promjene nivoa vode. Budući da koraljni greben može rasti samo do morske površine, kasnijim spuštanjem razine vode ili izdizanjem dna nastaje jedno ili više otoka, obično u obliku atola.

Koralji koji formiraju grebene žive isključivo u plitkoj vodi do 50 m zato što žive u simbiozi s algama (zooksantelama), a algama je potrebno Sunčevo svjetlo za fotosintezu. Alge fotosintezom osiguravaju tvari potrebne za prehranu koralja. Važnu ulogu u zajednici koraljnih grebena imaju i valovi, te neke vrste riba, ježinaca, zvjezdača i spužva koji razgrađuju vapnenački skelet koralja i stvaraju pješčani sediment oko grebena.

Koraljni grebeni spadaju u najproduktivnije ekosustave na svijetu. Obiluju izuzetno raznolikim i bogatim zajednicama. Rubni grebeni, koji se nalaze tik ispod oseke, imaju obostrano koristan odnos sa šumama mangrova te sa poljima morske trave. Takva razina raznolikosti staništa omogućava život brojnim organizmima. Tako u području koraljnih grebena možemo pronaći brojne različite organizme, uključujući alge, brojne beskralješnjake (bodljikaše, školjkaše, rakove) te brojne kralješnjake (ribe, morske kornjače, morske zmije). U koraljnim grebenima danas živi više od 4000 vrsta riba. Većina riba koja koje žive na koraljnom grebenu hrani se zooplanktonom. Ribe su ovdje vjerojatno najšarenija i najraznolikija skupina životinja.

Koraljni grebeni čine jedno od najvećih blaga naše planete , a samo divljenje njihovoj ljepoti ne smije biti jedino što im pružamo.

Media In