U tijeku je sjednica Gradskog vijeća Mostara na kojoj se treba usvojiti prijedlog promjena ulica u Mostaru koji su bile nazvane po dužnosnicima NDH.

“Razočaran sam načinom kako su pojedini ljudi prezentirali ovu temi i na koji su je način htjeli kapitalizirati. Svjesni ste da smo imali problema ovih dana s Partizanskim spomen obilježjem i grobljem na Vihovićima. Kukavice su oni koje unose nered u grad koji zadnjih godinu i pol dana uspijeva biti pozitivna priča u BiH”, rekao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić tijekom današnje rasprave o izmjeni naziva mostarskih ulica.

Kordić je u izrazito emotivnom obraćanju rekao kako je tema ulica, pokazalo se, teža je nego je očekivao. 

“Priča je maksimalno ispolitizirana i stvorena je ružna atmosfera. Oni koji prozivaju su ispod svake razine. Nažalost, ni svi vijećnici ovdje nisu prisutni što smatram neodgovornim. Prijedlog novih naziva ulica je dobar za sve stanovnike Mostara. Napravili smo vrlo jasne kriterije kako izmijeniti nazive ulica”, rekao je.

Inače, prijedlog je da Ulica Mile Budaka postaje Ulica Alekse Šantića, Vokića i Lorkovića Tina Ujević, Ulica viteza Rafaela Bobana postaje Ulica fra Ljudevita Laste, Jure Francetića postaje Humska, tabornika Ive Zelenike preimenovat će se u Ciglana, a Ulica župana Đure Spuževića postaje Ulica Ismeta Ice Voljevića.

Gradonačelnik je žestoko kritizirao one koji su se protivili ovim promjenama, nazvavši ih čak kriminalcima i kukavicama koji pokušavaju trovati odnose u gradu. Inače, otpora promjenama je bilo poglavito u bošnjačkoj javnosti, a pokušavali su osporiti gotovo sve prijedloge promjena kako bi se održao konfliktni potencijal.

Kordić je zatražio da se jednoglasno usvoji ovaj prijedlog kako bi se iz Mostara poslala poruka o spremnosti na promjene. 

Predsjednik GV Mostar Salem Marić (SDA) podržao gradonačelnika u njegovim stavovima. 

“Dušobrižnici iz bošnjačkog dijela su imali kad mijenjati nazive ulica, ali nisu to učinili. Volio bih da se već na sljedećoj sjednice izmijene neki nazivi ulica i u istočnom dijelu Mostara. Medijski naslovi koji će biti upućeni prema nama, nemojte da vas pokolebaju. Razmislite o težini ove odluke. Komisija je jednoglasno donijela ovu odluku. Fra Ljudevit Lasta je kao najsporniji, no meni su Bošnjaci potvrdili da je on i njima pomagao. Većini nas se mogu naći zamjerke iz  ratnog vremena”, rekao je Marić.

Inače, u tijeku je rasprava a tijekoom dana se očekuje da će ulice u Mostaru nazvane prema dužnosnicima NDH otići u povijest.

/Dnevnik.ba/