Kornjača kao kućni ljubimac

0

Kućni ljubimac postaje dio jedne porodice i obično ga ljudi nabavljaju kako bi u njihov život unio dodatnu radost i razonodu. Kornjača je odličan izbor za one vlasnike koji bi kod kuće rado imali životinjicu za koju ne treba previše brige. Poznata je po tome što ne traži mnogo, a bez problema je možete držati i u malom stanu.

Kornjače postoje već duže od 250 milijuna godina. Kornjače se ubrajaju u gmazove i bile su na Zemlji još prije nego što su se razvili veliki dinosauri. Sposobnost prilagođavanja kornjača, čiji su najbliži srodnici krokodili  i ptice , osigurala im je postojanje do današnjih dana.

Kornjače kao kućni ljubimci nisu nikakva novost. Razlikujemo ih nekoliko od kopnene kornjače do barske ili slatkovodne kornjače.

Kopnene ili suhozemne kornjače nazivaju se još i kopnene čančare. Ima ih po gotovo cijelom Balkanu. Karakteristične su po čvrstom ispupčenom oklopu koji se sastoji od crnih pločica s crnožutim prugama. Da bi vaša kornjača bila zdrava i zadovoljna, potrebno joj se osigurati odgovarajući terarij. Važno je da terarij uvijek bude čist, a da u njemu vaša kornjača uvijek ima dovoljnu količinu hrane i vode. Hrane se suhom i čistom zelenom salatom, djetelinama i voćem, a poznate su po tome što posebno obožavaju banane. Nije im potrebno mnogo hrane.

Slatkovodne kornjače kao kućni ljubimci uglavnom se mogu naći u trgovinama ljubimaca, a inače su porijeklom sa područja SAD-a, točnije Meksika. Uzgajanje ove životinjice nije nimalo zahtjevno pa ju bez problema možete imati u stanu ili kući. S obzirom na to da je ova kornjača vodena životinja, potrebno joj je osigurati dovoljno velik terarij s vodom. Osim toga, terarij bi morao imati odvojen suh dio na kojem bi slatkovodna kornjača također mogla boraviti. Iako u njihovu akvarijsku prehranu spadaju puževi i sitne ribe, rado će prihvatiti komadiće sirove i ne začinjene ribe, govedine ili piletine.

Iako kornjače kao kućni ljubimci od vas ne zahtijevaju mnogo, važno je znati da su ipak živa bića kojima je potrebna njega i ljubav.

Media In