Kad ti povijest da limune, napravi limunadu – što drugo učiniti s bogatom ostavštinom koju su vojnici ostavili iza sebe u obliku bunkera, ratne opreme i neobičnih priča?

Bovec, Slovenija
Foto: Shutterstock
Ravelnik, Slovenija
Foto: unununius photo / Shutterstock.com
Ravelnik, Slovenija
Foto: unununius photo / Shutterstock.com
Ravelnik, Slovenija
Foto: unununius photo / Shutterstock.com

Slovenska dolina rijeke Soče i okolica neiscrpan su izvor ideja za izlet: želite li planinarenje, uživanje kraj slapova, pogled u tirkiznu rijeku, šetnjice kroz šumu, zip line, kampiranje, skijanje… ili možda putovanje na prvu liniju obrane iz Prvog svjetskog rata?

O da, ima i toga. Kad ti povijest da limune, napravi limunadu – što drugo učiniti s bogatom ostavštinom koju su vojnici ostavili iza sebe u obliku bunkera, ratne opreme i neobičnih priča? U malom mjestu Ravelnik kraj rijeke Koritnice (pritoke Soče) nalazi se upravo takva jedna škrinja priča i uspomena iz 1915. godine…

Ova šetnjica najbolje bi se mogla opisati kao kratka ali slatka. Staza koja vodi kroz šumu također vodi i kroz ne tako daleku povijest, na prvu liniju obrane gdje je bila pozicionirana austro-ugarska vojska. Njihov zadatak tih ratnih godina bio je nadgledati prolaz Pedel na granici Slovenije i Italije, s malog brda Ravelnik na 518 metara nadmorske visine.

Rovovi, bunkeri, tuneli i kolibe nijemi su svjedoci Prvog svjetskog rata, no Slovenci su im uspjeli dati glas kojim će ispričati svoju priču zainteresiranim posjetiocima. Preuređeni su i obnovljeni u muzej na otvorenom, ušuškan u šumskom zelenilu.

Putem ćete naići na zahrđale šljemove ostavljene na kamenu, poučne table sa starim fotografijama vojnika i njihovim pričama, drvenu kolibu u stijeni u kojoj se nalaze improvizirani krevet na kat, radni stol i knjiga za posjetitelje.

Štoviše, kontaktirate li lokalno Društvo 1313, pravi vojnici provest će vas muzejom i popričati s vama uz šalicu čaja – istu onu šalicu koju su koristili vojnici na tzv. Isonzo frontu.

Posebno je šarmantan mali čuvar i lokalni vodič koji ovdje živi – narančasti mačak za kojeg se preporučuje ponijeti hranu ako mu želite biti draži.

Za šetnju otvorenim muzejom Ravelnik potrebno je svega sat vremena, a otvoren je cijelu godinu i ne naplaćuje se ulaz.

/punkufer.dnevnik.hr/