U soku se nalaze tri vrste polifenola – tanini, antocijani i elegična kiselina.
Šipak ili nar je nedavno proglašen superjunakom među voćkama i našao se u centru pažnje zbog svog pozitivnog utjecaja na zdravlje.
Sadrži obilje vitamina C te veću količinu folne kiseline i vitamina A i E, a od minerala posebno mjesto zauzima kalij.
U soku se nalaze tri vrste polifenola – tanini, antocijani i elegična kiselina, vrlo moćni oblici antioksidanata koji štite stanice od razornog djelovanja slobodnih radikala.
Gotovo da nema stanja gdje šipak, odnosno sok od šipka, nisu pokazali svoje ljekovito djelovanje: mogu pomoći u borbi protiv anemije, raka prostate, bolesti srca, smanjuju nivo LDL holesterola, povoljno djeluju kod dijabetesa i limfoma.
Narom protiv karcinoma
Šipak ili nar voće je koje sadrži mnoštvo korisnih spojeva koji čuvaju srce, pomažu u snižavanju lošeg holesterola, kod upala i gingivitisa, a daju i snagu za bolje vježbanje. Ne možete jesti koru, ali možete jesti sjemenke iznutra.
Ljudi konzumiraju ove sjemenke sirove ili samljevene u sok. Jedna šoljica sjemenki šipka sadrži: 7 g vlakana, 3 g proteina, 30 posto preporučene dnevne količine vitamina C, 36 posto vitamina K, 16 posto RDA folata i 12 posto kalija, 24 g šećera i 144 kalorije.
Ali, ono što ih izdvaja jesu snažni biljni spojevi u njima koji imaju izvrsne ljekovite osobine. Jedan od glavnih pokretača raka, srčanih bolesti, Alchajmerove bolesti i pretilosti jeste hronična upala. Snažna protuupalna svojstva šipku daje antioksidans punicalagin.
Često jedenje šipka može smanjiti upale u probavnom traktu. Također, može umanjiti upalu u ćelijama raka dojke i debelog crijeva. Istraživanje je otkrilo da 250 mililitara soka dnevno tokom otprilike tri mjeseca smanjuje markere upala. Ekstrakt šipka može odgoditi i širenje ćelija raka i uzrokovati smrt tih ćelija, otkrila su laboratorijska istraživanja.
Ljudi koji imaju visok krvni pritisak skloniji su srčanom ili moždanom udaru. Istraživanje je otkrilo da su ga oni koji pate od povišenog krvnog pritiska znatno snizili nakon što su tokom dvije sedmice pili 150 mililitara soka od šipka svaki dan.
Nar čisti organizam i čuva srce
Naučnici su utvrdili da je antioksidativni kapacitet soka od nara čak tri puta jači od iste količine zelenog čaja ili crnog vina.
Prema mnogim istraživanjima, riječ je o jednoj od najljekovitijih voćki na svijetu zbog blagotvornog utjecaja na kardiovaskularni, nervni i koštani sistem.
Naučnici su utvrdili da je antioksidativni kapacitet soka od nara čak tri puta jači od iste količine zelenog čaja ili crnog vina, dok ekstrakt nara djeluje i do deset puta jače.
Prema njihovim preporukama, jedna čaša soka od nara dnevno može smanjiti rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.
Prosječna energetska vrijednost 100 grama nara je 74 kalorije. Bogat je izvor kalija, a sadrži i magnezij, fosfor, kalcij, željezo i bakar.
Odličan je izvor vitamina B5, kalija, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida.
Stotinu miligrama nara sadrži 16 posto preporučene dnevne količine vitamina C.
Sadrži fitokemikalije koje potiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase.
Klinička istraživanja pokazuju da tvari koje nalazimo samo u naru, zvane punicalagini, pogoduju zdravlju srca i krvnih sudova. Smanjuju holesterol i pritisak te ubrzavaju otapanje naslaga u krvnim sudovima nastalih od ateroskleroze.
Za podizanje imuniteta i prevenciju stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe iscijeđenog ili kvalitetnog kupljenog soka nara.
Sok od nara smanjuje rizik od nekolikih vrsta raka, štiti od osteoporoze i Alzheimerove bolesti, jača imunitet, čuva zdravlje zuba, uništava ešerihiju i stafilokoke, usporava starenje, čuva zdravlje srca i krvnih sudova, poboljšava erektilnu funkciju.
Ulje nara izrazito je bogato i hranjivo i može se primjenjivati lokalno i oralno u kozmetičke i medicinske svrhe. Prema istraživanjima, ono štiti od raka, dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti. Bogatstvo antioksidantima čini ulje nara moćnim saveznikom protiv starenja.