Nedjeljom većinom jedemo bogatije, svi su za stolom i uvijek se nekako više trudimo. Kad nam ponestane inspiracije, gledamo u hladnjak i čekamo da nam neka od namirnica progovori.
Pečeno pile izvrstan je nedjeljni ručak oko kojeg zapravo nema mnogo posla. Samo trebaš dobro utrljati smjesu začina u kožu i pustiti da pećnica odradi ostatak posla. Istovremeno možeš peći i mirisnu mješavinu krumpira, mrkve i luka, skuhati mlince ili pripremiti pire. Ostatke pečenog pileta čuvaj u hladnjaku i iskoristi ih za pripremu salata, sendviča ili složenaca.
Sastojci:
Pile (do 2 kg težine)
2 žličice soli
2 žlice omekšalog maslaca
1 režanj češnjaka
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
1 žlica svježeg kopra
1 grančica ružmarina
2 grančice timijana
Priprema: Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Obloži lim aluminijskom folijom pa gore stavi rešetku. Očišćeno kile posoli i popapri izvana i iznutra. U omekšali maslac dodaj sitno nasjeckani češnjak, ružmarin, timijan, peršin i kopar. Rukama utrljaj pripremljenu smjesu u pile. Premjesti pile na rešetku i zaveži noge. Peci 60 – 80 minuta, ovisno o tvojoj pećnici i težini pileta. Pričekaj da pečeno pile odstoji desetak minuta prije serviranja.
Dobar tek!