Ovo su prvi znaci koji ukazuju na rak dojke

0

Kozmetička kompanija Avon je nedavno otkrila da velik broj žena ne zna koji su rani znaci raka dojke. Otkrili su da manje od pola, odnosno 42% žena, zapravo zna koje znakove i promjene treba pratiti na svojim dojkama osim kvržice. Proveli su istraživanje na 19 tisuća žena, a u istraživanju je ispitanicama postavljeno pitanje da identificiraju 10 čestih simptoma raka dojke. Pozitivno je odgovorilo samo 2% žena. 

Iako je 73% ispitanica reklo da redovito pregledavaju svoje grudi, 60% je priznalo da se srame ili boje tražiti savjet od liječnika. Dvije trećine žena nisu svjesne da ih redovito vježbanje može zaštititi od raka, a 63% ispitanica nije svjesno da je alkohol povezan s povećanim rizikom od obolijevanja. 

“Rano dijagnosticiranje je jako bitno za uspješnu borbu protiv raka dojke, no žene nažalost ne znaju ni koje simptome trebaju pratiti.”, rekla je Sheri McCoy, izvršna direktorica Avona.

“Želimo promijeniti ovaj manjak znanja i svjesnosti koristeći našu globalnu mrežu žena – 6 milijuna Avonovih reprezentatorica i više od 26,000 suradnika kako bi educirali žene.”, govori McCoy

Dr. Paul Goss, predsjednik Avonovog znanstvenog udruženja i direktor istraživanja o raku dojke koji se provode u Massachusetts General Hospital, dodao je da “Ovi brojevi nam samo pokazuju koliko još moramo educirati žene i podići svjesnost o raku dojke, njegovim simptomima, rizicima i poduzimanju mjera.”

No, koji su to simptomi na koje bi trebala paziti? 

Osim kvržice, kada pregledavaš dojke trebaš paziti na promjenu veličine, oblika, pojavu iritacije, boli ili promjene teksture kože. Naticanje tkiva oko pazuha ili ključne kosti također može biti indikator, kao i pojava vena. Ako primijetiš neke od ovih simptoma savjetujemo ti da što prije odeš na pregled kod svog liječnika koji te može uputiti na druge specijalističke preglede, ako je to potrebno.