Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u Antaliji sudjeluje na sastanku Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi, skupom pod turskim predsjedanjem, kojim će se obilježiti 25.-ta obljetnica te regionalne organizacije.

Hrvatski premijer sastao se turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom s kojim je razgovarao o bilateralnoj suradnji dviju zemalja, odnosima Turske s Europskom unijom te zaustavljenjem ilegalnih migracija.

– Jedna od tema je bila BiH gdje sam naglasio kako je Hrvatskoj posebno važno da su sva ti konstitutivna naroda jednakopravna, posebno Hrvati kao najmalobrojniji konstitutivni narod te da nam je u procesu dogovora unutar političkih stranaka, institucija BiH, važno da se postigne konsenzus o reformi izbornog zakonodavastva pri čemu sam tražio i potporu Turske, izjavio je Andrej Plenković za HRT.  

Sastanak na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi održava se od 14.30, a potom je u 19.30 radna večera.

Proces suradnje u jugoistočnoj Europi pokrenut je 1996. u Sofiji u cilju jačanja regionalne suradnje, sigurnosti i stabilnosti, a sudionice su Albanija, BiH, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Moldova, Rumunjska, Srbija, Turska, Slovenija te Kosovo.

Hrvatska je predsjedala SEECP-om dva puta, od 2006.-2007. i od 2016.-2017, piše HRT.

/Dnevnik.ba/