Počela isplata sudskih presuda i nagodbi u HNŽ

0

Ministarstvo financija Hercegovačko-neretvanskog kantona, u petak 7. prosinca počelo je isplaćivanje redovnih isplata po sudskim izvršenjima i izvansudskim nagodbama po pravosnažnim sudskim presudama, priopćeno je iz ovog ministarstva.

Kako se navodi, visina iznosa koji je Vlada Izmjenama i dopunama Proračuna HNK za 2021. godinu planirala utrošiti za ovu vrstu namjene je 4,5 milijuna KM. ”Riječ je o višegodišnjim obvezama prema kojima Vlada HNK pristupa vrlo ozbiljno sa samo jednim zadatkom, a to je konačno izmirenje spomenutih obveza, za što su se predstavnici institucija u kantonalnoj vladi u konačnici i obvezali kod Europskog suda za ljudska prava te Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”, navedeno je u priopćenju. Navodi se kako je ”slijedom događaja od 2016. godine, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona donijela odgovarajuće mjere kako bi se u skladu sa presudama sudova sačinio dinamički plan isplata bez da se ugrozi likvidnost i stabilnost Proračuna HNK”.

Ministar financija Hercegovačko-neretvanskog kantona, Adnan Faladžić, o spomenutoj realizaciji isplaćivanja navodi da je do sada ministarstvo kojim rukovodi, iz Proračuna HNK uz planirani iznos od 4,5 milijuna KM u ove svrhe isplatilo skoro 25 milijuna KM. ”Ministar Faladžić također ističe da će i u budućnosti biti uloženi maksimalni napori i odgovornost pri rješavanju ovog krupnog problema. Dokaz tome jeste planirana proračunska pozicija od 4,5 milijuna KM u Proračunu HNK za 2022. godinu”, navedeno je.