Prema podacima iz Vanjskotrgovinske komore BiH u prvom polugodištu ove godine metalski sektor ostvario je izvoz u ukupnoj vrijednosti od 2,7 milijardi KM, što čini povećanje od čak 45 % u donosu na isto razdoblje prethodne godine.

U izvozu vrijednosno najviše sudjeluje elektroindustrija (električni strojevi), željezo, čelik i njihovi proizvodi.

Električne strojeve smo izvozili najviše u AustrijuSlovenijuNjemačku i Hrvatsku. Analizirajući najznačajnije vanjskotrgovinske partnere, izvoz je porastao prema svim navedenim tržištima, vrijednosno najviše na tržište Slovenije (48 milijuna KM) i Hrvatske (26 milijuna KM).

Željeza i čelika je izvezeno u vrijednosti od 424,7 milijuna KM, što je povećanje od 217,9 milijuna KM ili 105 posto u odnosu na prvo polugodište prošle godine. Izvoz željeza i čelika je povećan na sva najznačajnija tržišta, vrijednosno najviše u Srbiju (za 49,3 milijuna KM ) i Tursku (za 48,5 milijuna KM).

U prvom polugodištu ove godine uvezeno je proizvoda metalskog sektora u vrijednosti od 3,5 milijarde KM, što je više za 32 posto, a vrijednosno je najviše uvezeno proizvoda elektro i autoindustrije.

Najznačajnija uvozna tržišta elektroindustrije su zemlje EU i Srbija. Prema svim najznačajnijim uvoznim tržištima je povećan uvoz, a vrijednosno najviše iz Slovenija (za 38 milijuna KM). Uvoz automobila i dijelova automobila je povećan za 44, 9 milijuna ili 21 posto u odnosu na prvo polugodište prethodne godine.

Najznačajnije uvozno tržište automobila je Nizozemska, pa je u analiziranom razdoblju iz Nizozemske uvezeno automobila i dijelova u vrijednosti od 139,3 milijuna KM, što je više za 54,6 milijuna KM ili 64 posto u odnosu na prvo polugodište prošle godine. Uvoz iz Njemačke se oporavlja, a povećanje uvoza bilježi se i iz Slovenije i Srbije.