Predstavljen novi sastav Europske komisije: Komesar za proširenje je Mađar László Trócsányi

0

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je danas sastav nove Europske komisije s pojedinim resorima. U sastavu nove komisije će biti 13 žena i 14 muškaraca. Iako se ranije predviđalo da će hrvatska zastupnica u EU parlamentu i članica HDZ-a Hrvatske Dubravka Šuica biti komesarka za proširenje, to se ipak nije desilo. Ona je postala komesarka za demografiju i demokraciju.

S druge strane novi komesar za proširenje EU Mađar László Trócsányi. On će na ovoj funkciji naslijediti Johannesa Hahna koji je postao novi komesar za budžet i administraciju. Trócsány je blizak mađarskom premijer Viktoru Orbanu. Bio je ministar pravde Mađarske, a trenutno je član EU parlamenta.

Frans Timmermans (Holandija) će biti prvi potpredsjednik Europske komisije i komesar za klimatske promjene i tzv European Green Deal. Margrethe Vestager (Danska) će biti druga potpredsjednica i komesarka za jedinstveno digitalno tržište

Valdis Dombrovskis (Litvanija) bit će komesar za ekonomske i finansijske poslove, oporezivanje i carinu.

Von der Leyen je kazala da želi Europsku komisiju koja će biti aktivna, koja će predstavljati istok i zapad.

“Želimo ekonomiju koja radi za građane, želi jaču Europsku uniju u svijetu, i novi poticaj za evropsku demokratiju. Komesar će biti centar mog tima. To je tim koji će trebati dobiti povjerenje Europskog parlamenta”, kazala je ona.