Promjenom jedne zapuštene industrijske četvrti, veliki hrvatski grad može biti kao Barselona

0

Strateški plan revitalizacije Splita, koji je napravila austrijska frima iC Consulenten, a finansirala Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa 600 tisuća eura, ima za cilj potpuno preobraziti zapušteno industrijsko i železničko područje i četvrt Kopilicu.

Kako navode iz EBRD-a, dok je turizam glavni zamašnjak lokalne ekonomije, pri čemu Split služi i kao ishodište veza s mnogim otocima duž dalmatinske obale, tradicionalne industrije poput brodogradnje suočavaju se s izazovnim tranzicionim procesima, piše portal Poslovni.hr.

“Planom urbane revitalizacije Splita korjenito se želi preobraziti preuređenjem ključnog lučkog područja. Projekat će omogućiti Splitu da do kraja iskoristi golem potencijal, nadahnut uspjehom sličnih dosadašnjih zahvata u gradovima poput Barselone, Kopenhagena i Londona, gdje su se zapuštene željezničke i lučke lokacije pretvorile u živahne nove četvrti primamljive za rad i život građana”, ističu iz EBRD-a.

Novim uređenjem stvoriće se potencijalna bruto razvijena površina od oko 1,2 miliona metara kvadratnih za približno 15 hiljada stanovnika i 10 do 15 tisuća radnih mjesta. Revitalizacijom glavnog kolodvora i novim tunelom u luci omogučiće se razvoj kulturnih, kongresnih i hotelskih sadržaja.

U Kopilici se predviđa proširenje gradskog središta, a uključivaće poslovne prostore, univerzitet, velika stambena područja te sistem “parkiraj i koristi se javnim prijevozom”.