RAJČICA I BOSILJAK – savršena kombinacija

0

Rajčica i bosiljak odlična su kombinacija, ne samo u salati nego i u vrtu. Bosiljak odbija štetnike rajčice, jača njezinu otpornost na biljne bolesti i povećava urod rajčice.

Rajčica je samooplodna, jednogodišnja biljka, a za uspješan uzgoj potrebno joj je osigurati sunčana mjesta i dovoljno vlage. Uzgojiti rajčicu na organski način pravi je izazov za svakog vrtlara. Da bi nas biljke rajčica obradovale zdravim i ukusnim plodovima osim gnojidbe i zaštitnih tretiranja potrebno je obratiti pažnju i na bilje koje rastu u neposrednoj blizini rajčice. Plodovi rajčice su ukusniji ako se na gredicu posadi nekoliko biljaka bosiljka.

Bosiljak je jedan od najbitnijih začina, a slatki bosiljak je najčešće korišten u ovim krajevima.Osim u umacima i namazima, bosiljak se dodaje i u salatama, juhama, a najbolji je u kombinaciji s rajčicom.

Rajčica i bosiljak su osnovni sastojak mnogih juha , umaka, variva, salata … Razne vrste tjestenine kao što su špageti, penne obogaćeni upravo kombinacijom ova dva sastojka, specijaliteti su mnogi restorana. Šalša , popularni umak čiji je osnovni sastojak rajčica obogaćen začinom od bosiljka, servira se uz meso, ribe i tjesteninu. Svjetski popularna pizza svoju slavu duguje, također , kombinaciji ovih sastojaka. Razne vrste pečenja i jela s roštilja odlično se slažu sa umacima, prilozima i salatama od rajčice i njezinog pratioca bosiljka.

Media In