Rashladite se tako da stopala namočite u hladnom lavoru

0

Ljeto još nije gotovo pa nas ovaj vikend očekuje još jedan toplinski val u kojem se temperature penju iznad 35°C.

Državni hidrometeorološki zavod nadolazeće dane ocijenio je kao veliku opasnost po zdravlje, a najviše kod onih najosjetljivijih i starijih ljudi. Na udaru su područja Rijeke, Splita i Dubrovnika, na kojima će se pojaviti umjerena opasnost po zdravlje. U subotu će ona biti velika te će se širiti i na ostale dijelove Hrvatske.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo savjetuje zato da između 10 i 17 sati ostanete u zatvorenom. Prostorije obavezno zamračite roletama, čak i kad sunce ne tuče direktno u prozor. A ako već morate izaći, pokrijte glavu kapom, šeširom ili maramom, zaštitite se sunčanim naočalama i nosite laganiju i udobnu odjeću.

Da biste dane proveli što ugodnije i manje se znojili, pijte tijekom cijelog dana puno hladne vode. Izuzetno je važno piti je redovito, i to 2-4 čaše vode svakog sata. Kavu, alkoholna i gazirana pića izbjegavajte, kao i ona preslatka i prehladna. Izbjegavajte i teška i masna jela, poput ćevapa ili pečenja, već prednost dajte kuhanom povrću, voću, laganim varivima, juhama, salatama i ribi. Kao odlično osvježenje doći će domaći voćni sladoledi na štapiću, lagano zamrznuto voće i slično.

Ako osjetite da se pregrijavate, stavite hladni ručnik iza vrata i uz sebe držite bocu hladne vode kako biste s vremena na vrijeme rashladili ručnik. Tuširajte se u mlakoj, ne u hladnoj ili vrućoj vodi. Neka njezina temperatura bude malo ispod one vašeg tijela. Stopala možete namočiti u lavoru i hladnoj vodi, ali ne prehladnoj.

Noću se pokrivajte pokrivačima od prirodnih materijala. Klimu ne snižavajte više od sedam stupnjeva u odnosu na vanjsku temperaturu. Ne zaboravite za strujanje zraka oko vas koristiti ventilatore i lepeze. Ako kod kuće nemate klimu, provedite dio vremena u rashlađenim prostorijama, poput knjižnice, kafića, šoping centra… Ako možete, radije potražite prirodnu hladovinu u parku ili uz rijeku, pišu 24 sata.