Prednosti konzumiranja kupina

Kupine su ukusan dodatak ishrani i prepune su esencijalnih hranjivih sastojaka i antioksidansa. Body.ba vam u nastavku objašnjava zašto su korisne za tijelo

Odličan izvor vlakana

Kupine su također izvrstan izvor vlakana – vrsta ugljikohidrata koje tijelo ne može razgraditi na manje molekule šećera. Vlakna igraju važnu ulogu u regulaciji nivoa šećera u krvi, te su korisna za povećanje osjećaja sitosti. Postoje rastvorljiva i netopiva vlakna. Topiva vlakna se rastvaraju u vodi – te se povezuju sa snižavanjem šećera u krvi. Netopiva vlakna se ne rastvaraju u vodu, ali su korisna za zdravu probavu. Kupine sadrže obje vrste ovih vlakana.

Sadržaj antioksidansa

Antioksidansi su neophodni za zdravlje, a kupine ih imaju u izobilju. Bogate su antocijaninom koji je važan u borbi tijela protiv štetnog utjecaja slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali mogu oštetiti ćelije, te su uključeni u proces starenja. Pored toga, slobodni radikali mogu povećati rizik od srčanih bolesti i raka. Tijelo koristi antioksidante kako bi smanjilo štetu koju slobodni radikali mogu prouzrokovati.

Vitamin K

Kupine su izuzetan izvor vitamin K. Ovo ne neophodan hranjivi sastojak za zgrušavanje krvi, što je korisno u pravilnom zacjeljivanju rana. Osim toga, vitamin K se povezuje s boljim zdravljem kostiju, stoga su kupine odličan dodatak ishrani ako želite smanjiti rizik od lomova i stanja poput osteoporoze.

Vitamin A

Vitamin A ima nekoliko važnih funkcija u ljudskom tijelu. Prije svega, ovaj vitamin podržava imunitet u borbi protiv infekcija i bolesti. Također podržava zdravlje kostiju i zuba, te je koristan za zdravlje kože. Naime, upravo vitamin A je odgovoran za proizvodnju pigmenta u mrežnici oka, te pomaže u održavanju dobrog vida.

Funkcija mozga

Svježe kupine su korisne za poboljšanje kognitivnih i motoričkih vještina zbog hranjivih sastojaka koje sadrže. Istraživanja pokazuju da je to posljedica hemikalija pod nazivom polifenoli koji se nalaze u kupinama.