Saša Anočić je bio apsolutno najbolji režiser s kojim sam radio u životu, rekao je Janko Rakoš

U dobi od 52 godine noćas je umro Saša Anočić, poznati hrvatski glumac i redatelj. Vijest o Anočićevoj smrti šokirala je njegove kolege.

– Saša je bio dragulj hrvatskog kazališta. Teško mi je reći je li me u životu više fascinirao kao glumac ili kao redatelj – rekla nam je Barbara Nola, koja je s Anočićem radila na predstavi “Osmi povjerenik”. – Prvi put sam ga vidjela u jednoj dječjoj predstavi u kojoj je igrao strašilo… To je bilo remek-djelo. Kasnije sam isto pomislila svaki put kad bih ga gledala. Kao redatelj, napravio je “Kauboje”, i ne samo njih, a te su nam predstave donijele jedan najduhovitiji, najsuptilniji i najnježniji Sašin svijet…

– Za mene je ogromna sreća što sam imala s njim prilike raditi. On je donio jedan novi duh u kazalište, jednu čaroliju, posebnu i autentičnu, koja je utjecala na mnoge ljude, i na one mlađe od nas, od njega – dodala je Barbara Nola, prisjetivši se i kako je to bilo raditi sa Sašom Anočićem.

– To je uvijek bio doživljaj za pamćenje. On bi toliko začarao sve oko sebe… Sjećam se, jednom sam ga nešto pitala, kako nešto u ulozi odraditi, kako riješiti neki problem. Saša je bio redatelj koji ti to pokaže u jednoj gesti, u svega nekoliko riječi… Nikada neću zaboraviti kako sam ga jednom dugo čekala da mi dostavi nekakav monolog koji sam trebala igrati. Čekala sam i čekala, ali njega nema. I evo ga jedno jutro s nekim našvrljanim papirom, govori mi kako je to nešto odradio na brzinu… A kada sam to pročitala, shvatila sam da je to nešto najduhovitije ikada i da držim remek-djelo u ruci. Bio je užasno talentiran, šarmantan, zabavan… Fantastičan čovjek, i mislim da nema čovjeka koji je s njim surađivao, a da to ne misli – rekla je Barbara Nola.

– Saša Anočić je jedan najtalentiranijih umjetnika s ovih prostora, glumac, redatelj, autor, divan čovjek, prijatelj, jedan od najduhovitijih ljudi koje znam – rekla je za Jutarnji o odlasku kolege i prijatelja glumica Ivana Starčević, zvijezda njegove kazališne hit-predstave “Kauboji” Teatra Exit.

– Čast mi je da sam imala tu sreću i privilegiju raditi s njim toliko intenzivno i dugo. Njegov utjecaj na hrvatsku kulturu je neizmjeran, i kroz autorski i pedagoški rad, to su osjetile sad već brojne generacije i glumaca i redatelja a najviše kazališna publika. Jako će jako faliti svima.

– To je apsolutna katastrofa i jedan potpuno neočekivan odlazak – rekao nam je Janko Rakoš, član Gavellinog ansambla koji je kao i Barbara Nola s Anočićem radio na predstavi “Osmi povjerenik”, prema romanu Renata Baretića.

– Anočić je bio apsolutno najbolji režiser s kojim sam radio u životu. Riječ je o ogromnom gubitku nakon kojega će ostati jedna praznina u hrvatskom kazalištu, u životu općenito, pa tako i u mom životu. No, prije svega treba misliti na njegovu obitelj i djecu. Njima je sada najteže.

/jutarnji.hr/