Šta se dešava tijelu kada nam je hladno?

0

Osim ukoliko nemate tu sreću da živite u predjelima gdje je uvjek toplo, već nam je uveliko postalo jasno da je zima iza kuta. A kako hladno vrijeme utječe na naše fizičko i mentalno zdravlje?

Promjene vremena utiču i na promjene u našem organizmu, a šta se sve točno dešava s našim telom kada nastupi hladno vrijeme?

1. Sagorjevate više kalorija

Budući da se telo trudi da se zagrije, kada je napolju hladno, prirodno gubimo više kalorija, bez obzira da li u tom trenutku vježbamo ili ne. Ipak, važno je napomenuti da je u pitanju mala količina kalorija, nedovoljna da bi se na tijelu primjetila bilo kakva promjena.

2. Prsti se “smanjuju”

Ekstremiteti, a naročito prsti na rukama i nogama zimi deluju mršavije. Razlog je jednostavan- niska temperatura smanjuje krvne sudove kako bi organizam sačuvao topolotu, a samim tim, manje krvi protiče kroz ektremitete.

3. Veći bol u ekstremitetima

Neki ljudi tijekom zimskog perioda osjete simptome tzv. Rajnaudove bolesti. Tada, tijekom boravka na hladnijim temperaturama, posebno osećamo bol u rukama, nogama i ušima. Razlog se krije u malim arterijama koje se u predjelu ovih organa stežu i skupljaju, pa je protok krvi organičen. Iako ovo oboljenje nije opasno, može biti i te kako bolno.

4. Problemi s vidom

Izlaganje niskim temperaturama, uz hladan vetar i sneg, može da utiče na naše čulo vida. Sam snijeg koji nam uđe u oči može da izazove upale, pa imajte na umu da i njih zimi treba zaštititi.

5. Lice crveni

Obrazi i nos najčešće pocrvene kada nam je hladno. Ovo se dešava jer krv odlazi u vitalne delove tela, kao što su srce i pluća.

6. Veći rizik od srčanog udara

Iako svi mislimo da je za srčani udar presudna vrućina, zapravo, niske temperature utiču na to da organizam, u cilju zagrijavanja, podiže krvni tlak kako bi se krv pumpala do ekstremiteta. A visok tlak je uzrok srčanog udara.

7. Promjene raspoloženja

Zimska depresija je stvarno psihološko stanje. Razlog se krije u manjku dnevnog i sunčevog svjetla, te zbog manjka vitamina D, dolazi do promjena raspoloženja i depresije.