Šuica na Konferenciji o budućnosti Europe: Odbor regija je važna institucija

0

ODBOR regija je iznimno važna institucija za Konferenciju o budućnosti Europe jer bez lokalne razine ta konferencija ne bi bila provediva, izjavila je u Bruxellesu potpredsjednica EK za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica.

Šuica je na prvom plenarnom zasjedanju novog saziva Odbora regija govorila i sudjelovala u raspravi o predstojećoj Konferenciji o budućnosti Europe.

Šuica je u ime Komisije zadužena za organizaciju te konferencije, koji bi trebala započeti 9. svibnja, na Dan Europe, i trajati oko dvije godine.

“Odbor regija je neobično važna institucija jer bez lokalne razine Konferencija o budućnosti ne bi bila provediva”, izjavila je Šuica.

“Moramo se pobrinuti za to da građani vide opipljive učinke i rezultate rasprava, što se može postići putem mehanizma za povratne informacije kojim će se omogućiti pretvaranje ideja u jasne preporuke na temelju kojih ćemo poduzimati daljnje korake. Želimo biti inovativni, a ne nastaviti po starom. Želimo ukloniti jaz između institucija i građana. Ključnu ulogu u tome imaju lokalni i regionalni predstavnici”, istaknula je Šuica.

Ravnopravan tretman

Ona je članovima Odbora regija obećala da će to tijelo, iako ima samo savjetodavnu ulogu, biti ravnopravno tretirano kao i ostale institucije EU-a.

Apostolos Tzitzikostas (EPP), novoimenovani predsjednik europskog Odbora regija i načelnik grčke regije Središnje Makedonije rekao je da Konferencija o budućnosti Europe mora biti “prilika za istinsku raspravu s građanima i promjenu Europske unije”.

“Želimo li spriječiti još jedno razočaranje, ona mora biti otvorena i uključiva. Konferencija neće biti uspješna ako se bude vodila odozgo prema dolje, ako bude centralizirana, ako se bude pokretala iz Bruxellesa i ako ne bude aktivno uključivala lokalne i regionalne čelnike. Samo udruživanjem, ambicioznošću i otvorenošću za promjene možemo obnoviti povjerenje i izgraditi EU koji građane stavlja na prvo mjesto”, izjavio je.