Sutra se sadi božićna pšenica: Evo nekoliko trikova kako da bude gusta i lijepa

0

Tradicionalno se pšenica sad na svetu Luciju, 13. prosinca, a simbolizira plodnu novu godinu i novi život.

Prije sijanja treba je dobro namočiti u vodi i ostaviti tako preko noći. Nakon toga je osušite u papirnatom ručniku i posijte. Brže će proklijati uz ovakvu pripremu. 

Zagreb, 211118.
Andreja Coh, urbana vrtlarica napravila je temu o bozicnoj psenici, kako ju posaditi i kako se moze i pojesti.
Foto: Berislava Picek / CROPIX

Prilikom izbora posude za uzgajanje pšenice možete odahnuti i prepustiti se u potpunosti vlastitim dekorativnim željama. Kako namjera nije njegovati biljku do njezina punog potencijala, nego dobiti travke do 20 centimetara maksimalne visine, pšenica se može uzgajati u raznim glinenim, keramičkim, staklenim ili plastičnim posudama sa zatvorenim dnom. Planiramo li uzeti pletene košarice, jutu ili neki drugu tkaninu, treba imati na umu da je riječ o poroznim materijalima te ih je potrebno iznutra zaštititi najlonom.

Za pšenicu izaberite plitku posudu. Stavite malo zemlje i rasporedite pšenicu po površini. Nemojte štedjeti, prekrijte cijelo dno posude tako da nema praznog mjesta. Može se malo i preklapati. 

Nakon toga prekrijte je s još jednim slojem zemlje. Umjesto toga možete upotrijebiti i sloj pamučne vate koju malo natopite vodom. Zalijte i stavite na toplo mjesto, primjerice pokraj radijatora (ali ne preblizu da se ne osuši), ali i ondje gdje dopire mnogo svjetlosti. Pšenici najviše odgovara puno svjetla uz prozor. 

Zagreb, 211118.
Andreja Coh, urbana vrtlarica napravila je temu o bozicnoj psenici, kako ju posaditi i kako se moze i pojesti.
Foto: Berislava Picek / CROPIX