TIPS & TRICKS: IDEJE ZA DEKORACIJU NAJLJEPŠIH USKRSNIH JAJA

0

Ideje za dekoraciju uskršnjih jaja uvijek su i više nego dobrodošle. Bojanje i ukrašavanje svake godine iznova posebno razveseli one najmlađe. Dobro poznate tehnike bojanja jaja ove godine su dobile mali preokret, a ideje smo potražili na Instagramu. Ukrasite stol ili košaricu, ovjesite ih na grančice, dekorirajte tanjure i ubruse šarmantno dekoriranim pisanicama i uljepšajte blagdansku atmosferu u domu.

FABERGÉ JAJA

Petar Karl Fabergé, ruski zlatar koji je u svojoj zbirci dizajnirao oko 50 uskršnjih jaja za ruske careve, danas se nalaze u muzejima i privatnim kolekcijama. Postoji nekoliko metoda kako možete napraviti vlastitu inačicu glamuroznih jaja u Fabergé stilu. Plastična, drvena, cijela ili šuplja jaja, izbor je na vama. Najjednostavniji način je da koristite pištolj s vrućim ljepilom. Izaberite podlogu i željenu boju pisanice te ju osušite. Pažljivo istisnite količinu ljepila pa na jaja aplicirajte pamučne trakice, perle i druge ukrase.

OSLIKAVANJE ČAJEVIMA, RIŽOM ILI LAVANDOM

Jaja ubacite u šalicu čaja koja je prije odstajala s vrećicom neko vrijeme. Za žuta jaja koristite kurkumu, a za ljubičasta čaj od hibiskusa. Pisanice ostavite neko vrijeme, zatim ih izvadite i osušite. U plastičnu posudicu sipajte šalicu sušene lavande ili riže, a u čaši pomiješajte boju po želji s par kapi vode te dodajte smjesi. Poklopite i dobro protresite dok upije boju, a zatim dodajte jaje i ponovite nježno postupak dok jaja ne poprime željenu nijansu.

VOŠTANE PASTELE I VODENE BOJICE

Ako imate mališane, onda sigurno imate i voštane pastele. One su idealne za bojanje jaja zbog masne teksture koju sadrže. Skuhajte jaja,a dok su još vruća počnite crtati po njima. Pastelna boja će se topiti, a vi ćete koristeći različite nijanse kreirati upečatljiva i sasvim drugačija jaja. Vodene bojice još su jedan način na koje možete dizajnirati personalizirana jaja, a potrebni su vam tanki kistovi i malo spretnosti.

OMBRE PISANICE

U plitku posudu sipajte par žlica jestive boje po želji. Jaje primite u ruku i donji dio umočite u boju te držite oko jednu minutu ili po potrebi dulje. Izvadite jaje pa ulijte duplu količinu vode te ponovno umočite pisanice do dna kako bi dobili drugu nijansu.

Ovisno o tome koja jaja kupujete, možete ih u trenu dekorirati u minimalističkom stilu bez vode i boja. Ona smeđa sjajno izgledaju ako ih iscrtate bijelim korektorom u olovci. Jaja s bijelom ljuskom biti efektna ako ih ukrasite ornamentima, točkicama i geometrijskim oblicima u crnoj ili nekoj drugoj boji.

SALVETE I BJELANJAK

Ovu tehniku sigurno ste isprobali kao djeca. Jednostavne, a drugačije pisanice dekorirajte uz pomoć salvete sa željenim uzorkom i bjelanjkom tako što ćete list salvete s ukrasom odvojiti. U međuvremenu umutite bjelanjak te prekrijte jaje salvetom i namažite bjelanjkom kako bi se salveta zalijepila te ostavite da se osuši.

BOJANJE SPREJEVIMA

Zlatne i srebrne pisanice izgledaju elegantno, a s dekoriranjem sto gotovi u kratkom roku. U specijaliziranim dućanima širok je asortiman boja od kojih su posebno tražene one metalik jer jajima daju starinski – restauracijski štih. Na vrh jajeta ljepilom pričvrstite suho cvijeće za završni artistički touch. 

MRAMORNI UZORAK

Jaja obojite u bijelo, a spužvicu (kuhinjsku ili onu za puder) umočite u crnu ili sivu boju pa tapkajte po jajetu koje se još nije potpuno osušilo kako bi postigli mramorni efekt.