Tradicija nedjeljnog ručka

0

Zajednički obiteljski ručak važan je za zdravlje i psihu te pomaže u boljoj međusobnoj komunikaciji u obitelji. Nedjelja je dan blagdanskog počinka i ljubavi stoga ne čudi važnost i tradicija obiteljskog okupljanja i zajedništva na nedjeljnom ručku. Donosimo najčešća jela koja možete naći na obiteljskim stolovima

Najbolje meso je s roštilja

S obzirom da se nalazimo u ljetnim mjesecima, neizostavno je nedjeljno roštiljanje. Neovisno o tome koje meso preferiramo na roštilju, mnogi će potvrditi da je meso pečeno na roštilju najslađeg okusa. Roštiljski znalci i gurmani smatraju da savršeno pečen roštilj ovisi o dugogodišnjem iskustvu.

Prilikom biranja mesa za nedjeljni roštilj popularna je marinirana piletina, a osim toga možete ubaciti ćevape, ražnjiće, kobasice i vratinu. Ubacite li u gozbu tikvice i pokoji komadić povrća po vlastitom izboru, završili ste s ručkom za cijelu obitelj i možete uživati u nedjeljnom miru i zajedništvu.

Klasik nedjeljnog ručka – pečeno pile

Pečeno pile izvrstan je izbor za nedjeljni ručak jer ne zahtijeva puno vremena za pripremu te možete nedjelju posvetiti obiteljskom druženju umjesto u kuhinji. Pečeno pile jednostavno je jelo s kojim ne možete pogriješiti, a bit će ukusno i najizbirljivijim članovima svake obitelji.

Tradicionalno jelo hrvatske kuhinje, poznati mlinci poslužit će kao savršen prilog. Piletina s mlincima dugogodišnja je tradicija s kojom ne možete pogriješiti i koju mnoge hrvatske obitelji nastavljaju. Možete zamijeniti pile s puricom i počastiti se jednim od autohtonih hrvatskih jela, puricom s mlincima.

Tradicionalna dalmatinska pašticada

Dalmatinska pašticada koja se može naći na nedjeljnom obiteljskom ručku, također je jedno od hrvatskih autohtonih jela. Iako postoji više recepata za pašticadu, ovisno o tome iz kojeg dijela Dalmacije recept potječe, tajna dobre pašticade ne krije se samo u dobrom receptu.

Poput svake prave domaće kuhinje uspjeh garantiraju strpljenje, iskustvo i osjećaj za balansiranje okusa. Tradicionalni prilog uz pašticadu su, naravno, njoki.

.

Mesne rolade

U mesnu štrucu rolamo teleće, janjeće, pureće, svinjsko, pileće, miješano, pa čak i meso patke.

mesne rolade

Kakve mesne rolade razlikujemo

Postoji bezbroj inačica mesnih rolada, a razlikuju se u vrsti mesa i nadjeva. Tako u mesnu štrucu rolamo teleće, janjeće, pureće, svinjsko, pileće, miješano, pa čak i meso patke. Ne vjerujete? Samo ubacite u tražilicu mesna rolada i dobit ćete gomilu najrazličitijih rezultata, a svima je zajednički nazivnik maštovitost i kreacija u kuhinji.

Mesna rolada je zahvalna jer može stajati. U nju možete dodati ostatke jučerašnjeg ručka ili potražiti inspiraciju za nju u hladnjaku. Meso može biti izrezano na odreske ili mljeveno. S mljevenim mesom obično kombiniramo kruh. U mesne rolade zavijamo i komade šunke, pršut, sir, glijve, luk, špek, nasjeckane kisele krastavce, u njima dekorativno izgledaju jaja, a dodatkom, recimo listova kelja ili špinata, dobit ćete tanku liniju zelene boje i osvježiti već postojeću kombinaciju. Osobno preferiram mesnu roladu koja se mota u razvaljano lisnato tijesto. Zanimljiva je i kombinacija mesne rolade zamotane u palačinku, a na njoj će vam sigurno biti zahvalni najmlađi.