Porsche predstavio treću generaciju svoje luksuzne limuzine Panamere, koja je izvana tek neznatno neizmijenjeno, ali će ponuditi niz poboljšanja kad je riječ o udobnosti i pogonu.

Porsche Panamera dobila je ovih dana svoju treću generaciju, čiji će karakter i dalje odlikovati sportski luksuz, no s unaprjeđenjima kad je riječ o vozačkom iskustvu u odnosu na prethodnu generaciju. Najdinamičniji sedan ovog segmenta, kako ga zovu u Porscheu, u novom će izdanju dobiti moćnije E-Hybrid pogonske sustave, s većim dosegom samo na struju, kao i novi sustav ovjesa te nove digitalne usluge.

Krenimo od pogona. U ponudi će Panamera imati četiri elektrificirana E-Hybrid pogona, što je izravni odgovor na sve višu potražnju za takvim modelima. Svi će imati veću efikasnost i doseg nego do sada, a prvi će na tržište stići model s najvišim specifikacijama, Panamera Turbo E-Hybrid. On se ističe iz temelja obnovljenim 4-litrenim V8 turbo motorom, koji je povezan s elektromotorom snage 190 KS. Zajedno stvaraju čak 680 KS, uz 930 Nm okretnog momenta. Tu je i 8-brzinski PKD mjenjač s dvostrukom spojkom, koji dijeli kućište s električnim pogonom, čime su ostvarene uštede na masi i optimiziran je prijenos snage iz elektromotora.

Panamera Turbo E-Hybrid tako će do 100 km/h iz mjesta ubrzavati za 3,2 sekunde, imat će najvišu brzinu od 315 km/h, a samo na bateriju moći će prevaliti do 91 km (kombinirano, WLTP) ili 83-93 km u gradskoj vožnji. Onima, koji ipak nisu za hibrida, Porsche će ponuditi 2.9-litreni V6 turbo motor, snage 353 KS, ubrzanja od 5,1 sekunde i 272 km/h najviše brzine.

Izvana, manji redizajn vidljiv je u prednjoj masci, koja ima novi otvor za zrak, novoj liniji bočnih prozora, dok će model Turbo E-Hybrid dobiti kromirane cijevi ispuha, kao i redizajnirane prednje i stražnje odbojnike.

U kabini dominira 10,9-inčni ekran, koji ipak ne preuzima sve funkcije – one najvažnije kontrole i dalje ostaju fizičke, smještene na i oko upravljača, kako bi se vozač u svakom trenutku mogao koncentrirati na cestu. Dodana je podrška za Apple CarPlay i Android Auto, a s Appleovim se sustavom može povezati aplikacija MyPorsche, dok automobil može slušati i glasovne naredbe putem asistentice Siri na iPhoneu.

Za udobnost će biti zadužen već postojeći aktivni zračni ovjes, čije će postavke postati još aktivnije s novim sustavom Porsche Active Ride, dostupnim u dodanoj opremi.

Panamera Sport Turismo – karavanska izvedba ovog automobila s trećom generacijom više se neće isporučivati. Odluka o ukidanju donesena je, navodno, zbog vrlo loših prodajnih rezultata na ključnim tržištima, u Europi, SAD-u i Kini.

Nova Porsche Panamera za narudžbe je otvorena već sada. Početna cijena u njemačkoj je 107.800 eura za osnovni te 192.500 eura za model Panamera Turbo E-Hybrid. Prve isporuke u Europi zakazane su za ožujak, prenosi autonet.hr.