Turska u krizi: Golemo poskupljenje struje i plina, ljudi u šoku

0
Pylons of high-tension electricity power lines are seen after heavy snowfall in Saint -Vulbas, France, November 15, 2019. REUTERS/Emmanuel Foudrot

TURKE je prvoga dana 2022. godine šokiralo povećanje cijena struje i plina, pa izražavaju nezadovoljstvo na društvenim medijima.

Vijest o većim cijenama energije, benzina, mostarina i automobilskog osiguranja objavljena je nešto prije ponoći.

Cijene struje za kućanstva u 2022. porasle su za 50 posto, a za industriju za čak 125 posto, objavila je Regulatorna agencija za energetsko tržište uz objašnjenje da su porasle cijene energije na svjetskom tržištu.

Cijena prirodnog plina skočila je 25 posto za kućanstva i 50 posto za industriju, objavio je nacionalni distributer BOTAS.

Kupovna moć turskih potrošača u padu je zbog inflacije koja je porasla za više od 21 posto i pada vrijednosti turske lire nakon niza rezanja kamata.

Kritike na račun Erdogana

U Istanbulu su maloprodajne cijene u prosincu porasle za gotovo 35 posto u odnosu na godinu dana prije, najviše zadnjih godina, objavila je Istanbulska trgovinska komora.

Nova poskupljenja dodatno će povećati inflaciju. Turska lira je u godinu dana oslabjela gotovo 45 posto u odnosu na američki dolar.

Poskupljenja je kritizirala oporba.”Erdogane… prisiljavaš ljude da progutaju golema poskupljenja na početku nove godine”, komentirao je na Twitteru vođa glavne oporbene stranke CHP (Republikanska narodna stranka) Kemal Kilicdaroglu.