U službi zdravlja: NEKA HRANA BUDE LIJEK

0

Vitamini, minerali, fitosteroli i ostali nutrijenti dodaju se mnogim prehrambenim proizvodima, koji pridonose stanju potpune psihofizičke ravnoteže ljudskog organizma. Takvi proizvode nazivaju se funkcionalnim jer znatno utječu na smanjenje rizika nastanka bolesti. Iako je to relativno nov pojam u nutricionizmu, za terapijsku mogućnost hrane (dijetoterapiju) zanimao se još Hipokrat, koji je rekao: „Neka hrana bude tvoj lijek”.

Utjecaj na probavni sustav

Najpoznatije i već dobro prihvaćene funkcionalne namirnice drevni su fermentirani mliječni proizvodi obogaćeni probioticima, kulturom živih mikroorganizama koji pridonose očuvanju zdravlja utječući na crijevnu floru i jačanje imuniteta. Potreba uzimanja probiotika nikad nije bila veća, što potvrđuje izjava dr. Michaela L.McCanna: „Probiotici će u medicini 21. stoljeća biti ono što su antibiotici bili u medicini 20. stoljeća”. Zdravlje crijevne flore narušava se i nakon uspješne terapije antibioticima, steroidnim lijekovima ili kemoterapije, stoga je terapijska doza probiotika uvijek dobro došla. Što je još važnije, nema straha od predoziranja. I liječenje upalnih bolesti crijeva danas je nezamislivo bez primjene probiotika, pa ih s pravom nazivamo „dobrim bakterijama”.

Više od 85 posto našeg imunosnog sustava direktno ovisi o ukupnom stanju crijevne mikroflore. A mikrobna ravnoteža promjenjiva je pod utjecajem nepravilne prehrane, stresa, starenja, pa čak i pojedinih lijekova. Prisutnost probiotika (grč. pro bios = za život ), tj. dobrih bakterija, zaustavlja rast štetnih bakterija, gljiva i virusa te sprječava njihovo djelovanje (od infekcija i razvoja teških upalnih stanja, do autoimunih bolesti, alergija i slično).

Dokazano je da probiotici proizvode „prirodni antibiotik” protiv štetnih mikroorganizama, razlažu nitrozamin, proizvode i vitamine B skupine, vitamin K, pa čak i probavne enzime koji omogućuju bolju probavu i pojačavaju iskorištavanje pojedinih nutrijenata.

Namirnice dizajnirane za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sustava

Najčešće sadrže dodatak omega-3 masnih kiselina, biljnih sterola, soje i koenzima Q10. Drugu skupinu čine one iz kojih su uklonjene zasićene i trans masne kiseline. Među najzastupljenijim proizvodima iz ove kategorije su meki margarinski namazi. Jedan je to od odgovora prehrambene industrije na znanstvena istraživanja o utjecaju vrste masnoća na zdravlje srca i krvnih žila.

Prema uzoru na inozemne, mnogi domaći proizvođači u mliječne proizvode dodaju omega-3 masne kiseline koje imaju važnu ulogu u sprječavanju taloženja masnoća na unutarnjim stjenkama krvnih žila, te omega-6 masne kiseline, poznate po protuupalnom učinku.

U posljednje vrijeme mnogo se ističe važnost fitosterola, a brojne kliničke studije provedene posljednjih petnaestak godina pokazuju da najbolje rezultate daje uzimanje oko 2 g sterola dnevno, unesenih u posebno dizajniranim proizvodima.

Hrana kao pomoć pri mršavljenju

Proizvodi za regulaciju prekomjerne tjelesne težine oduvijek su privlačili veliku pozornost potrošača, stoga se predviđa da će u sljedećih pet godina težište biti upravo na njima. Važno je napomenuti da će njihova upotreba služiti samo kao pomoć u redukciji tjelesne težine. Uglavnom će koristiti osobama koje će istodobno voditi računa o količini hrane na tanjuru i redovito se baviti primjerenom tjelovježbom.

Za pomno planiranje jelovnika ostaje nam malo vremena, stoga se traži optimalan obrok, s uravnoteženim omjerom ugljikohidrata, proteina i masti, dovoljnom količinom svih potrebnih vitamina i minerala. Traži se praktična i brza izvedba, a prije svega dobar okus. Čini se da nam inteligentna prehrana polako, ali sigurno kuca na vrata. Preostaje samo naša odluka da je prihvatimo.