Brojne fizičke i pravne osobe uplatile su više od 3,1 milijun kuna u zabludi da će ga koristiti za liječenje supruge, navodi DORH. Novac je Dino Ljutić trošio za vlastite potrebe, ali i u igrama na sreću

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Zagrebačka policija uhitila je krajem prosinca muškarca (37) zbog sumnje u pranje 3,1 milijun kuna. Kako navodi Telegram, radi se upravo o Dinu Ljutiću, koji je godinama u raznim akcijama molio građane da mu doniraju novac za liječenje bolesne supruge.

Sudac istrage 30. prosinca mu je odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Kako se navodi iz Državnog odvjetništva, muškarca (37) ispitali su zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela prijevare iz članka 236. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela pranje novca iz članka 265. stavak 1. i 5. KZ-a. Nakon ispitivanja su 29. prosinca donijeli i rješenje o provođenju istrage protiv njega.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 37-godišnjak od 22. studenog 2019. do 19. lipnja 2020. u Zagrebu, postupao s namjerom da si pribavi znatnu nepripadnu imovinsku korist, navodi DORH.

Osnovano se sumnja da je putem medija uputio javni apel za novčanom pomoći u svrhu liječenja bolesne supruge dovodeći u zabludu potencijalne donatore da će novac koristiti u svrhu liječenja bolesne supruge. Novac koji su uplatile fizičke i pravne osobe u iznosu većem od 3,1 milijuna kuna koristio je, osnovano se sumnja, za svoje vlastite potrebe i uplaćujući ga na svoje privatne račune, a kako bi prikrio porijeklo novca trošio ga je i u igrama na sreću.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku), što su i prihvatili.

/24sata.hr/