Svaki kraj blagdane obilježava na svoj način, tako je i s Uskrsom, a ono što je svakoj kući zajedničko je obilje na stolu, na kojem caruju šunka, kobasice, jaja, hren, pečenje, pogače i kruh te kolači pripremljeni po starim recepturama.
Kao i u svakoj našoj regiji, pogotvo u unutrašnjosti Lijepe naše kolačima se pridaje posebna pažnja. Kuglof nije autohtoni kolač Banije i Korduna, on dolazi iz Austrije (Austrijanci ga svojataju kao izvorni austrijski kolač), ali i Njemačke i Švicarske, no u nas se itekako udomaćio.
Receptura je vrlo jednostavna, a bez obzira što u njemu nema skupih namirnica izleda raskošno. U Zagorju se za uskrsni dan peku vrtanji – tradicionalan kruh koji se mijesi s neprocijeđenom vodom u kojoj se kuhala šunka. On se u rano jutro, zajedno sa šunkom, jajima i hrenom, nosi na blagoslov. Za glavno jelo na stolu je uvijek purica s mlincima, a kao ni jednu nedjelju, ni svečana prilika ne smije proći bez pečenih štruklji.

Zagorski vrtanji ukrašavaju se uskrsnim motivima izrađenim od ostataka tijesta ili kuhanim pisanicama, najčešće bojanim na starinski način pomoću ljuski luka i bilja. Dalmatinska pak uskrsna gozba ne može proći bez kozletine ili janjetine ispod peke ili s ražnja, a na stolu uvijek ima i pršuta, luka te slastica poput kroštula, fritula, torti i kolača s bademima, suhim smokvama, rogačem i grožđicama.
Uskrs se slavi u mnogim zemljama svijeta. Unatoč činjenici da se za vjernike ovaj praznik na različite načine priprema za njega u različitim kutovima svijeta. To se prije svega odnosi na hranu. U našem smo pregledu prikupili najupečatljivija i neobičnija blagdanska jela.
1. Tsureki, Grčka

Grčki uskršnji kruh.
Tradicionalni uskrsni slatki kruh, koji je analogan uskrsnom kolaču (Uskrs), ali pečen u obliku vate.
2. Cacavello, Korzika, Francuska

Slatki uskršnji kruh.
Slatko bagele napravljeno od tijesta s kvascem s aromom narančine kore i jaja pečenog u ljusci.
3. Colomba di Pasqua, Italija

Tradicionalno uskrsno jelo u Italiji.+
Talijanski kolač od sira s aromom limuna i bademom. Glavna karakteristika je to što se Colombo di Pasqua peče u obliku golubice.
4. Torta “Simnel”, Velika Britanija

Marcipan torta.
Tradicionalna britanska voćna torta ukrašena jedanaest marcipanskih kuglica koje simboliziraju apostole. Torta Simnel tradicionalno se u Velikoj Britaniji na uskrsnu nedjelju služi kao nagrada za post.
5. Mazurek, Poljska

Tradicionalna uskrsna torta.
Ravna uskrsna torta sa suhim voćem i orasima, ukrašena glazurama ili čokoladom. Recept za tortu navodno je dovezen u Poljsku iz Turske, a popularnost je stekao u 17. stoljeću.
6. Luka “Pavlova”, Australija

Tradicionalna australska torta.
Uz čokoladna jaja i peciva, tradicionalna Pavlova torta, nazvana po poznatoj ruskoj balerini, uvijek se poslužuje za uskrsnim stolom u Australiji.
7. Striezel, Europa

Kolut sjemenki maka
U srednjoj i istočnoj Europi, uskrsna peciva prave se od slatkog kvasnog tijesta s makovim sjemenkama.
8. Pizzelle, Italija

Tradicionalni talijanski vaflji.
Tradicionalni talijanski vaflji s nadjevom od skute i maslacem kikirikija redoviti su gost na svečanom stolu.
9. Kulurakia, Grčka

Začinjeni kolačići.
Kolačići sa sezamovim sjemenkama, vanilijom i klinčićima koji se u Grčkoj pripremaju nakon Velike subote.
10. Kerststall, Nizozemska

Slatki blagdanski kruh.
Do Božića i Uskrsa u Nizozemskoj sigurno se peče kruh s voćnim punjenjem, grožđicama i orasima.
11. Inuliata, Korzika, Francuska

Uskršnji kolačići.
Okrugli kolačići koji se peku od kvasnog tijesta uz dodatak suhog vina i maslinovog ulja.
12. Jornazo, Španjolska

Mesna pita.
Uskršnji kolač sa svinjetinom, ukrašen kuhanim jajetom u ljusci.
13. Folar, Portugal

Slatki kolač.
Uskršnji kolač u Portugalu zasigurno poslužuje okrugli slatki kolač ukrašen kuhanim jajima.
14. Figolly, Malta
Svijetli uskršnji kolačići.
Originalni kolačići u obliku voća, životinja, automobila ili lutki, koji se pripremaju od gustih tijesta s bademovim brašnom i ukrašeni glazurama.
15. Randling, Austrija

Pita sa rumom.
Austrijanci jedu uskrsnu tortu s rumom, grožđicama, orasima i cimetom.Advertisement