Video: Proizvedeno prvo BH električno vozilo

0

U godini koja je iza nas, Bosna i Hercegovina se svrstala u listu europskih zemalja čiji su inženjeri osmislili i finalizirali prvo bosanskohercegovačko električno vozilo.

Riječ je o grupi mladih inženjera travničke tvornice mašina GS koji su u protekle dvije godine radili na dizajniranju, projektiranju i finalizaciji prvog domaćeg električnog vozila. EVO je prvo vozilo na električni pogon dizajnirano i proizvedeno u Bosni i Hercegovini. Na finalnoj izradi vozila protekle skoro dvije godine radio je tim inženjera GS Tvornice strojeva iz Travnika koja je, uzimajući u obzir proizvodnju električnih bicikala, već prepoznatljivo ime na zahtjevnom europskom tržištu, piše BHRT. Denis Bešić, inženjer u GS Tvornici mašina Travnik kaže da se radi se o lakom dostavnom vozilu čija je autonomija stotinu kilometara.

– Sve je proizvedeno ovdje u BiH, dakle ovo je prvi bh. proizvod 100% ovog karaktera. Na vozilu su radili razvojni inženjeri, strojarski inženjeri, elektroinženjeri i imali smo industrijske dizajnere.”

Zahtjevno tržište Europske unije

Namjena ovog vozila je dostava tereta do posljednjeg metra, a nosivost je 300 kilograma tereta. Jedna od renomiranih logističkih kompanija iz Njemačke prvi je naručilac vozila EVO. Procjena je da će potražnja za ovakvim vozilima biti ogromna u bližoj budućnosti, što je velika šansa za kompaniju, ali i bosanskohercegovačko gospodarstvo u cjelini. Povjerenje zahtjevnog tržišta Europske unije ova bosanskohercegovačka kompanija stekla je odavno. Modeli bh. električnih bicikala, kao i ostali proizvodi plasirani na tržište EU, opravdali su očekivanja kupaca, stoga nema ni najmanje bojazni da će isti slučaj biti i sa dostavnim električnim vozilom, ističu u ovoj kompaniji, uz napomenu da iza svakog proizvoda stoji timski rad mladih inženjera koji su najveća vrijednost kompanije.

Dozvola za serijsku proizvodnju

– Mi najviše energije ulažemo u svoje ljude, u njihovo obrazovanje jer ne vrijede vam ni nove dvorane ni novi strojevi ako nemate kvalitetan kadar – kaže Senad Beganović, izvršni direktor GS Tvornice strojeva Travnik. Do sredine ove godine vozilo EVO bi trebalo proći sva potrebna testiranja, a do kraja godine dobiti i dozvolu za serijsku proizvodnju za koju je već pripremljena nova proizvodna dvoranaod 3.200 metara kvadratnih u krugu travničke tvornice strojeva GS.